НОВИНИ

ВМРО внася законопроект за забрана на бурките на публични места

ВМРО внася другата седмица в НС законопроект за забрана на бурките и забулването на публични места. Това обяви лидерът на партията Красимир Каракачанов, който на конгрес на партията днес беше преизбран. На откриването на форума един от гостите - Георги Първанов, призова патриотичните формации и АБВ да се обединят около една кандидатура за президентските избори.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
20:22, 17.04.2016
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Глоба за носене на бурка на публични места и затвор - за тези, които принуждават - чрез финансов стимул или заплаха - жени или деца да ходят изцяло забулени. Това предвижда законопроектът на ВМРО. При изготвянето му е използван опитът основно на Белгия и Франция. Мотивът е, че бурките са привнесени изкуствено у нас.

Красимир Каракачанов - председател на ВМРО - БНД: Дори по време на турското робство и на Османската империя мюсюлманите не са ходили така забрадени и така скрити. Това е традиция, свързана със Саудитска арабия, ОАЕ, някои части на Пакистан. Това не е традиция на мюсюлманите в България и някой го прави, за да разделя обществото.

С аргумента, че ДОСТ е религиозна и етническа партия, евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки обяви, че ще внесе сигнал до главния прокурор срещу нейното учредяване.

Ангел Джамбазки - заместник-председател на ВМРО - БНД: Ако преди време си мислехме, че имаме протурска партия в лицето на ДПС - вече имаме турска, ислямистка, уахабитска, радикална партия, която според мен застрашава националната ни сигурност и териториална цялост.

За твърда реакция срещу опитите на Турция да се намесва във вътрешните работи на България - се обяви гостът на конгреса Георги Първанов. Той призова партиите, представени в залата да се обединят в надпреварата за президент.

Георги Първанов - лидер на АБВ: Нека да постигнем това единство далеч преди изборите. Ако това стане, не просто успехът ще бъде на наша страна - ще имаме силен, достоен, авторитетен държавен глава, с който да се гордеем.

ВМРО записаха в декларация, че подкрепят идеята за обща кандидатура за президент, излъчена от ПФ. Конкретни имена още не са обсъждани, заяви Каракачанов. Тепърва започват разговорите с НФСБ и предложението на Първанов ще бъде разгледано.

Красимир Каракачанов - председател на ВМРО - БНД: Това, както виждате беше политическа заявка. Аз мисля, че една от точките в тази декларация, освен обща кандидатура на ПФ, е и разширяване на формата на ПФ.

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов заяви, че без да има пряко участие във властта, коалицията е успяла да изпълни не малко от обещаното пред избирателите.

Валери Симеонов, лидер на НФСБ: Благодарение на ПФ, България усилено гради ограда по границата с Турция и точно тази ограда е главната причина да няма такъв бежански поток, както в съседните страни.

Във връзка с натиска по границата, ВМРО се готви до Великден да внесе и закон за гражданската гвардия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вечер без протести в Македония
Вечер без протести в Македония
Марш срещу терора и омразата в Брюксел
Марш срещу терора и омразата в Брюксел