Предизвикателството отправя международният кулинарен фестивал "България посреща вкусовете на света". Фестивалът е с благотворителна цел, започва през май - ще гостува в големите търговски центрове на няколко града, а готвачите от Кулинарната академия са изправени пред предизвикателството да готвят както български, така и екзотични ястия. Инициативата се провежда със съдействието на Министерството на туризма, над 20 посолства, частни компании и общини.
Над 300 майстори в кухнята вече се състезават за място на кулинарния фестивал. Ако и вие имате какво да покажете, връзвайте престилката и качете рецептата и резултата на страницата iknowbulgaria.bg
Фредрик дер Холандер, основател на Kулинарната академия: Има още време до крайния срок за участие. Има време до 25-и април за българите, които да приготвят рецетата си и да я представят на журито на фестивала. А победителите ще могат да дойдат на международния фестивал в техния град и да готвят с нашите майстори готвачи.
Един от членовете на журито, които ще подберат 100-те най-добри рецепти е шеф готвач Анри Дюно. Той е инструктор в Кулинарната академия, чиито готвачи са изправени пред предизвикателството да готвят рецепти от целия свят.
Анри Дюно, главен шеф готвач: Жена ми е българка, живея тук вече година, така че познавам българската храна.
БНТ: Кое е най-доброто и най-лошото, което сте пробвали от българската кухня?
Анри Дюно, главен шеф готвач: Времето за любимото ми ядене всъщност наближава. Това е агнешкото за Великден със спанак и мента. Това може би е любимото ми ястие. А на другото не му знам името. Прилича на нарязана книжна торбичка във вода или чай, която ядеш за закуска. Дали може да ми помогнете с името...
БНТ:Попара?
Анри Дюно: Попара! Мразя го това! Значи вие имате най-доброто и най-лошото.
Oсвен българска кухня ще има ястия от Индонезия, Азербайджан, Венецуела, Египет, Мароко - от над 20 държави по света.
Международната смесица от вкусове, цветове и аромати пристига през месец май в 7 български града. Майсторите готвачи вече точат ножовете си, защото организаторите пресмятат, че при голям интерес може да се наложи да засищат по 15 хиляди души на ден.
А всеки, който посети кулинарната фиеста ще направи услуга освен на стомаха си и на собствения си град. Готварският фестивал е с благородна кауза, избрана от всяка община.