НОВИНИ

Водещи турски компании се включиха в призиви за бойкот на американски стоки

Кампанията беше подета в социалните мрежи на фона на обезценяването на турската лира. Властите в Анкара се опитват да успокоят инвеститорите и не спират да уверяват, че са способни да овладеят икономическата ситуация в страната.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
17:30, 14.08.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Бойкот на американската електроника. Новият призив, отправен в поредното обръщение на Реджеп Ердоган посочи директно виновника за финансовите неволи на Турция. Американските санкции и увеличените мита ускориха падането на турската лира до степен на срив. Но турският президент неизменно уверява народа си и света, че страната му следва ударен план за справяне със ситуацията. Ударно звучат и фразите в последната му реч.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Износ, износ, износ! Намаляване на производството ще е фатална грешка. Производство, производство, производство! Ще бойкотираме електрониката на Съединените щати.

"Търкиш еърлайнс" обяви, че започва кампания за бойкот на американски реклами и на американски фирми. В същия процес вече участва "Тюрк Телеком". Държавната телекомуникационна компания, която обслужва над 40 милиона души, съобщи в Туитър, че нарежда на своите рекламни агенции да не работят с американски фирми и да не рекламират американски марки.

Макар и символично, лирата започна да възвръща стойността си след срива. Руският външен министър, който е на двудневно посещение в Турция, заяви на пресконференция, че дните на американския долар като световна валута са преброени.

В коментарите си европейските финансови издания акцентират на въпросите до колко сегашната криза в Турция е продукт на американските санкции и дали тя не е дългосрочно отражение на проблеми в турската икономика и политика от последните години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 100 автомобила опожарени в Швеция, властите предполагат организирана акция
Над 100 автомобила опожарени в Швеция, властите предполагат организирана акция
Цветанов: Президентът на БСП г-н Радев се заявява като политически опонент
Цветанов: Президентът на БСП г-н Радев се заявява като политически опонент