НОВИНИ

300 км с колело: Как силата на духа надви тялото

Ето една история за момче, което въпреки диагнозата церебрална парализа измина 300 километра с колело. Кой и как му помогна да осъществи мечтата си - вижте в следващата история.

bnt avatar logo
от ст.-репортер: Татяна Йорданова
12:42, 14.08.2018
6699
Чете се за: 00:55 мин.
Още

Това е разказ за умишленото бягство от комфорта. За похода срещу течението.

Недялко Дервенков, съорганизатор на велопохода: Човек и природа в едно.

Далеч от системата, която убива и близо до природата, която дава друг поглед към живота. Пет дена, които ще останат незабравими за Петър Нефтелимов, студент по биотехнологии. Въпреки диагнозата Церебрална парализа той успя да пропътува 300 километра с колело - От Силистра до Никопол - по българската част от маршрута Евровело 6. Благодарение на няколко млади ентусиасти със една свежа идея.

Иван Димитров, съорганизатор на велопохода: Искахме да покажем, че този маршрут е достъпен.

Пътешествието става възможно благодарение на специална триколка, пригодена за нуждите на Петър. С нея всяка сутрин в 6 младежите изминават по 60 километра. Напук на дъжда. Въпреки капризите на времето. И въпреки капризите на живота.

Александър Хинков, съорганизатор на велопохода: Да се абстрахират от общото мнение, от стереотипите, които са изградени за начина на живот на хората с увреждания.
Кремена Деспинова, съорганизатор на велопохода: На въпросите "Петре, уморен ли си? Петре, стига ли ти толкова, как се чувстваш? - Той беше абсолютно категоричен, че иска и може още.

За Петър тези 300 километра са доказателство, че няма невъзможни неща, че можеш да сбъднеш всяка мечта, стига да откриеш правилния път до нея. С това пътешествие обаче мисията не е приключила.

Иван Димитров, съорганизатор на велопохода: Нашата цел е това да не е еднократно- напротив, ние искаме да дадем началото на нещо.

Младежите се нуждаят от средства, с които да бъдат закупени още такива триколки. За да качат нечия воля на колело и да повторят този разказ.

Недялко Дервенков: За нас това е абсолютно успешна мисия.

А думите на Петър са достойни за завършек на тази история. Най-запомнящите се моменти са спусканията надолу по баирите, казва той, все едно летиш.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилват полицейското присъствие в Рилския манастир утре
Засилват полицейското присъствие в Рилския манастир утре
Над 280 кг негодни храни са иззети при проверки по Черноморието през юли
Над 280 кг негодни храни са иззети при проверки по Черноморието през юли