НОВИНИ

Военната прокуратура разследва висши чиновници от Министерството на отбраната

Военната прокуратура разследва висши чиновници от Министерството на отбраната заради сделка за обзавеждане на над сто ведомствени жилища. Досъдебното производство, което засега е срещу неизвестен извършител, се води за умишлена безстопанственост, извършена в периода 2009-2013 година. Щетата, според прокуратурата, е за над 2 милиона и 300 хиляди лева.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
20:11, 29.11.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Близо 4 години военното министерство така и не си потърсило мебелите за около сто ведомствени жилища, твърди прокуратурата. Въпреки че били произведени, платени и дори е подписан приемо-предавателен протокол.

Елин Алексов - говорител на Военноокръжна прокуратура - София: След това започва една продължителна сага, когато изпълнителят постоянно изпраща напомняния, писма, нотариални покани до възложителя да си получи изработените мебели, които той съхранява.

Всичко започва през 2009-та, когато с решение на правителството са купени апартаменти за армията - в София, Пловдив, Карлово, Благоевград и Хасково. Следва обществена поръчка за тяхното обзавеждане. 2 от 4-те договора са изпълнени, по другите 2 обаче, мебелите останали в склада на фирмата-изпълнител. Сетили се отново за тях през 2013-та.

Елин Алексов - говорител на Военноокръжна прокуратура - София: Част от мебелите са били намерени, което намалява сумата на липсващите мебели. Но голяма част от мебелите, тъй като никой не е имал задължение да ги съхранява - не се знае къде са.

Отговорност за разхищението ще се търси от чиновници от Агенция "Социални дейности" на военното министерство, казаха от прокуратурата. Засега не се посочват имена и длъжности.

Елин Алексов - говорител на Военноокръжна прокуратура - София: Ние не се намираме в някаква викторина - двама са малко, трима са много. Не мога да конкретизирам лица. Конкретизирах обема, размера на пропиляното имущество.

С оглед на хората, които е следвало да вземат решения, те се намират на високи постове, на отговорни постове, затова и случаят е особено тежък.

За посочения период са се сменили 4-ма министри, различни шефове по социалните дейности, имало е и преструктуриране на агенции в министерството. Разследването е образувано по материали от ДАНС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фермери се оплакват от ниски изкупни цени на телешкото месо и кравето мляко
Фермери се оплакват от ниски изкупни цени на телешкото месо и кравето мляко
Браншовици искат спиране на промените в в ЗУТ и ЗУЗСО
Браншовици искат спиране на промените в в ЗУТ и ЗУЗСО