НОВИНИ

Володимир Гройсман е новият премиер на Украйна

Украинските депутати избраха за свой председател Андрий Парубий от Народния фронт, досега първи заместник-председател на Върховната рада, предаде ТАСС. По-рано днес бившият председател на Радата Володимир Гройсман бе назначен от парламента за премиер, на мястото на подалия оставка Арсений Яценюк.

bnt avatar logo
от БТА
15:25, 14.04.2016
Чете се за: 01:38 мин.
По света
володимир гройсман новият премиер украйна

Гройсман - най-младият премиер в цялата история на украинската държавност, е роден на 20 януари 1978 г. в град Виница. Завършва право, после работи на ръководни длъжности в бизнес структури, става кмет на Виница, дипломира се и в украинската президентска академия за държавно управление.

През февруари 2014 г. става вицепремиер и министър на регионалното развитие, оглавява правителствената комисия, разследваща причините за катастрофата на самолета Боинг-777 в Донецка област през юли с. г. Избран за депутат от Върховната рада, от края на 2014 г. е неин председател. Женен е, има три деца.

"Светкавичен политически възход" нарича кариерата му Франс прес. Прозападен политик също като своя предшественик и представителен мъж, Гройсман е смятан от мнозина за умел комуникатор, способен да намали напрежението между изпълнителната и законодателната власт, отбелязва агенцията.

За разлика от Яценюк обаче той не говори английски, заявяват други; липсва му опит и решителност, необходими, за да прокарва трудни реформи и да се изправя срещу могъщите олигарси, които все още решават нещата в украинския политически живот.

Назначаването на Гройсман се наложи след като на 10 април премиерът на Украйна Арсений Яценюк подаде оставка.

"Взех решението да се оттегля като министър-председател на Украйна. Във вторник, 12 април, ще подам оставката си пред парламента. Решението ми се основава на няколко причини - политическата криза в правителството е отприщена изкуствено, желанието да се смени една личност заслепява политиците и парализира тяхната воля да осъществят истински промени в страната", каза Яценюк по телевизията.


;

Гройсман обеща да продължи реформите, по-специално за да бъде подновена помощта от Запада, която е от ключово значение за Киев, добавя АФП и го цитира: "Подходящ съм за това. Мога да работя по 24 часа на ден".

Правителството на Гройсман ще бъде контролирано от "трима акционери" - президентът Порошенко, група украински милиардери от задкулисието на публичната политика и Народният фронт на Яценюк. Това заяви днес за ТАСС украинският политолог Руслан Бортник.

Важен белег на новия кабинет е липсата на министри чужденци, посочва агенцията. Бортник допуска, че това е сигнал, сочещ постепенно влошаване на отношенията между Украйна и Запада. Според ТАСС той прогнозира например, че ще продължи "паузата във финансирането на потребностите на украинския държавен бюджет от страна на МВФ, САЩ и ЕС".

Независимият депутат от Върховната рада Андрий Куприй изрази чрез Фейсбук недоумение как е успял новият премиер да се дипломира като правист едва за 1,5 години. Парламентаристът подозира, че дипломата на Гройсман е "купена", и обещава да хвърли светлина върху случая чрез депутатски питания.

Гройсман съдейства за прокарване през парламента на искано от президента Порошенко допълнение към трудовото законодателство, забраняващо дискриминацията на хомосексуални - мярка, изисквана от ЕС, но непопулярна в патриархална Украйна. След приемането й той побърза да афишира съпротивата си срещу еднополовите бракове. "Господи, дано това не се случи никога. Никога няма да подкрепим това", заяви украинският политик.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все повече мигранти от Либия към Италия
Все повече мигранти от Либия към Италия
Панамските документи са провокация, заяви Путин
"Панамските документи" са "провокация", заяви Путин