НОВИНИ

Все по-малко деца се раждат в България

Все по-малко деца се раждат в България, показват данни от регистъра на ражданията на здравното министерство. Миналата година е поставила печален рекорд като са изплакали 4578 деца по-малко в сравнение с предходната година.

bnt avatar logo
от Екип на БНТ2
19:10, 03.01.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Малко над 56 000 бебета са били родени в страната през миналата година. Тенденцията за намаляване на раждаемостта тръгва след бума през 2009 г., когато новородените са били почти 81 000. През миналата година най-много деца са изплакали в София - над 15000, както и в град Пловдив - над 6000. Най-ниска е раждаемостта във Видин, Ямбол и Разград с под 400 родени бебета. В Кюстендилско през миналата година в сравнение с предходната бебетата също са били със 100 по-малко, но пък все повече семейства се решават да имат по две деца.

д-р Валери Томов - началник на отделение по акушерство и гинекология към МБАЛ-Кюстендил: Ако преди беше характерно за малцинствата, сега жените се решават да родят и трето дете, което е много радостен факт.

В Кюстендил броят на абортите сред младите момичета се е увеличил и е достигнал ражданията. По-малко бебета се раждат и в Русе, но и недоносените намаляват.

д-р Георги Хубчев – началник на АГ комплекса в УМБАЛ „Канев": „В България за миналата година има 5000 раждания по-малко. Недоносените са 105 – с 27 по-малко, т.е. намаляват, което е един плюс, защото иначе бебенцата много страдат."

Добрата новина е, че все повече родители предпочитат да кръщават рожбите си с български имена като Боян, Борис, Калоян, а Ваня Лозанова е избрала Георги.

Ваня Лозанова: „Искахме да е традиционно българско име, да не е някое измислено име от турските сериали или примерно от латиноамериканските сериали. Колебанието ми беше между три имена – Калоян, Александър и Георги."

Данните на регистъра на здравното министерство показват, че у нас само 27 000 семейства имат по три деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бизнесът негодува срещу повишаването на цената на промишления ток
Бизнесът негодува срещу повишаването на цената на промишления ток
Запечатани заради данъчни нарушения обекти няма да продължават дейността си
Запечатани заради данъчни нарушения обекти няма да продължават дейността си