НОВИНИ

Запечатани заради данъчни нарушения обекти няма да продължават дейността си

Край на възможността запечатани заради данъчни нарушения обекти да продължат дейността си преди изтичане на предвидения в закона 30-дневен срок. С влезли в сила нормативни промени възможностите за заобикаляне на закона бе затворена.

Николай Минков
от Николай Минков
18:57, 03.01.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Неиздаване на касова бележка е най-честото нарушение, водещо до затваряне на обект. 118 са обектите, които днес бяха публикувани на сайта на НАП, че предстои да бъдат спрени заради данъчни нарушения, 27 от тях са в столицата. Един обект, намиращ се на бул. "Витоша" бе затворен днес от служителите на териториалната дирекция на НАП-София.

Сега трябва да приключим касовия апарат, за да може да затворим обекта за установеното нарушение - неиздаване на касова бележка. Ще бъде съставен протокол за нашите действия, които ще извършим за запечатването на обекта.

Въпреки стикера на НАП, че обектът е затворен, собствениците доскоро намираха вратички в закона.

Росен Бъчваров: "Прехвърлят се още на следващия ден наемните договори. Назначава се персоналът в друга фирма. Прехвърлят се касовите апарати на ново дружество. Т.е. очевидно е, че тук става въпрос за опит да се заобиколи закона, твърдейки, че тази новата фирма утре няма нищо общо със старата и мярката спрямо нея не би мигла да е приложима.

Тази практика бе пресечена с промени в данъчното законодателство.

Росен Бъчваров: "От началото на 2018 г. за всеки обект, за който е започнала процедура по запечатване, той се обявява на сайта на НАП в един специален регистър. И от тук, ако има някой следващ ползвател на този обект, той трябва да знае, че обектът ще бъде запечатан, независимо от това, кой го стопанисва".

До 30 дни може да остане затворен обектът, независимо от наложените имуществени или парични санкции.

Росен Бъчваров: "Обикновено за едно данъчно нарушение се налага глоба, достигаща до 2000 лв. за фирмите, а запечатването е един отделен елемент".

През 2017 г. НАП е запечатала над 2500 обекта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все по-малко деца се раждат в България
Все по-малко деца се раждат в България
Работим за държавата 132 дни
Работим за държавата 132 дни