НОВИНИ

Все по-малко майки отказват да имунизират бебетата си

Необичайно много случаи на така наречената дребна шарка са регистрирани през последните месеци в няколко европейски страни. В Италия и Великобритания заболелите са стотици, в съседна Румъния лекуват 3200 души, съобщава се и за 17 жертви. Българското министерство на здравеопазването разпространи писмо с препоръки регионалните инспекции да съберат информация, а семейните лекари да проверят имунизационните картони на пациентите си, особено на децата. Възможна ли е епидемия от морбили у нас и кои са уязвимите възрастови групи, попитахме д-р Каролина Златева – педиатър с дългогодишен стаж и заместник-председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари във Варна.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Вилиана Иванова
20:00, 16.03.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Срещаме се с доктор Златева в деня за детска консултация, в който поставя ваксини на много от малките си пациенти. Тя е установила ясни отношения с родителите - в този кабинет имунизационните графици се спазват стриктно.

д-р Каролина Златева
"Майки, които предварително имаме уговорка да запишат бебетата им при мен, ако не са съгласни на ваксинации, няма да ги запиша. Аз за 32 години практика не съм видяла някакви усложнения сериозни от ваксините."

Колебанията “за” и “против” имунизацията са сравнително нова тенденция, резултат от така наречената “интернет компетентност”. Самите млади майки признават, че им влияе прочетеното в мрежата.

"Притеснява ме, че всеки казва различно – едни казват, че ваксините са добре, други казват, че не са дори... Просто не знам."

"Аз лично съм “за” ваксините. Все пак е едно предпазно средство."

“За” - ваксинирам си детето."

Проблемът с разпространението на заразата е, че реваксинацията става на 12-годишна възраст и често родителите я пропускат".

д-р Каролина Златева
"Има един контингент, който много трудно се покрива, ромските деца пътуват насам-натам, нямат постоянен адрес, не са при един личен лекар и затова обикновено от такива групи тръгват тези епидемии".

Срещу морбили в България се използва трикомпонентна ваксина, която дава имунитет и срещу рубеола и паротит. Тя е изключително чиста, висококачествена и ако се съхранява и прилага според стандартите, е много ефективна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцки адрес е бил написан на плика, който се взриви в офис на МВФ в Париж
Гръцки адрес е бил написан на плика, който се взриви в офис на МВФ в Париж
17-годишен откри стрелба във френско училище и рани 8 души
17-годишен откри стрелба във френско училище и рани 8 души