НОВИНИ

Румънският опит в борбата с корупцията

Професионална дискусия на тема "Румънският опит: антикорупционни институции и мерки" събра магистрати, неправителствени организации и журналисти в зала Тържествена на Съдебната палата. Форумът беше открит от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Специалният гост Лаура Кьовеши, която е главен прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция разказа как за последните 10 години, обвинените за корупция са се увеличили близо 4 пъти. Вчера румънският главен прокурор се срещна с президента Румен Радев. Лаура Кьовеши запозна юридическия екип на държавния глава със структурата, механизмите за контрол, както и с постигнатите успехи на антикорупционната дирекция на Румъния.

Явор Симов
от Явор Симов
19:10, 16.03.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

По думите на Кьовеши за постигане на резултати в борбата с корупцията са необходими 3 неща - независимост на прокурорите, адекватно законодателство и ефективност на разследванията. Това са и предпоставките гражданите да имат доверие в работата на антикорупционната дирекция. А колкото по- голямо е доверието , толкова повече са реалните сигнали за корупция, допълни още Кьовеши.

Лаура Кьовеши - главен прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция: Ние не си избираме делата , които искаме да разследваме. Закона много ясно казва какви дела можем да работим. Имаме 3 критерия - предмета на престъплението да надвишва 10 000 евро, пране на пари и злоупотреба с обществени поръчки и еврофондове.

Според Кьовеши, критерият за ефективност на една структура като прокуратурата не е броя на повдигнатите обвинения, а броя на окончателните решения на съда. За последните 10 години осъдителните присъди за корупция в Румъния от 155 са достигнали до 870, В резултат на тези дела, само миналата година в бюджета на Румъния са влезли 660 млн. евро - конфискувани от имущество на подсъдимите.

От своя страна домакинът на срещата Лозан Панов каза, че у нас по отношение на корупционните престъпления по високите етажи на властта почти винаги делата приключват с оправдателни присъди и по думите му това може да се нарече съдебна благотворителност.

Лозан Панов - председател на ВКС: Нека всеки сам да прецени, в какво се състоят разликите между румънскта и българската действителност. Да направим своя избор дали си струва да избираме нещо от румънския опит или да оставим съществуващия у нас модел да се развива безгрижно.

Преди началото на срещата евродепутатът Николай Бареков се опита да влезе в залата, но не беше допуснат заради липса на покана.

Бареков изчака пред вратата Лаура Кьовеши и я заговори. Тя му благодари за интереса, и каза, че трябва да продължи, защото закъснява за конференцията. До края на продължилата повече от 3 часа конференция Бареков периодично блъскаше по вратите на залата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избори 2017: Ангел Джамбазки, Обединени патриоти
Избори 2017: Ангел Джамбазки, Обединени патриоти
Епидемия от морбили в съседна Румъния. Има ли опасност у нас?
Епидемия от морбили в съседна Румъния. Има ли опасност у нас?