НОВИНИ

Почти всеки с висше образование си намира работа

България е на девето място в Европейския съюз по заетост на висшисти между 20 и 34 г. Това показва последното проучване на Евростат, което се основава на данни на Националния статистически институт. 87% от абсолвентите, завършили не по-рано от 2013 г., са си намерили работа.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
07:33, 01.09.2016
Чете се за: 01:15 мин.
Още

Четирима на всеки петима. Толкова са абсолвентите в България, които през последните три години са си намерили работа благодарение на висшето си образование.

Светослав Николов преди две години завършва "Финансов мениджмънт" в Свищов. Наскоро се мести в София, където намира успешно приложение на знанията си.

Светослав Николов - специалист "Кредитни модели и политики" в банка: Самият факт, че си учил нещо и искаш да се занимаваш с това, ти дава някакви предимства пред тези хора, които нямат съответното образование и може би по този начин не показват и желание да се развиват.

Въпреки че е висок, самият процент на заетост не е достатъчен, за да даде яснота за реализацията на абсолвентите в България.

Мария Фъртунова - директор на дирекция "Висше образование" в МОН: Рейтинговата система, която се разработва от екип на Министерството на образованието и науката, съдържа показатели, които много ясно, много красноречиво говорят за интерпретирането на подобни резултати.

Според въпросната "Рейтингова система на висшите училища в България" по-малко от половината работещи висшисти заемат позиция, която изисква висше образование. От МОН определят този резултат като "добър".

В България разликата между работещите със средно образование и тези с висше е втората най-голяма в Европейския съюз след Белгия - малко над 40%.

На фона на тези данни висшето образование дава огромно предимство на търсещите работа българи. Много от тях обаче завършват специалности със слаби възможности за реализация и след това се задоволяват с неквалифицирани позиции, колкото да не бъдат безработни.

Един от начините да бъде подобрен балансът между кадрите, произвеждани от учебните заведения, и нуждите на бизнеса, е университетите да започнат да правят проучвания на трудовия пазар.

В момента почти всички разчитат единствено на рейтинговата система на МОН, когато структурират програмите си. Американският университет в Благоеврад обаче прави собствени анкети.

Страци Кулински - президент на Американския университет в Благоевград: Преди два месеца направихме най-новото ни проучване, което има вече резултати. Участваха почти 600 човека от нашите завършили 4000 човека досега.

От Министерството на образованието не са си поставили конкретна цел за повишаване на приложението на висшето образование в България. Такава може да бъде очаквана след изтичането на настоящия програмен период през 2020 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подготвят етичен кодекс за добро поведение в градския транспорт
Подготвят етичен кодекс за добро поведение в градския транспорт
Размирици в Габон след президентските избори
Размирици в Габон след президентските избори