НОВИНИ

Рекорден добив на пшеница за последните 25 години

Най-високият добив на пшеница у нас за последните 25 години, отчитат от земеделското министерство. Това веднага доведе до спад в цените. С близо 15% е поевтиняла пшеницата в сравнение с миналата година.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова Здравка Русева
19:27, 31.08.2016
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Очаквано по-ниските цени предизвикаха недоволство от страна на зърнопроизводителите. От Асоциацията на земеделските производители обаче коментираха, че в крайна сметка пазарните цени се определят от борсите.

Климатичните условия бяха добри - нямаше големи наводнения или пък суша. А и особено добро беше времето за отглеждане на пшеница в Добруджа, житницата на България. Затова и от 1990 г. насам това е най-добрата реколта от пшеница.

За сравнение - тази година производството е било с близо 1 млн. тона повече спрямо 2015 г,, а добивите от пшеница през 2016 г. - с 9 % по-високи. Най-висок среден добив е отчетен в област Силистра, следвана от областите Добрич, Разград и Русе. Качеството също е добро. До момента е направена оценка на близо 44% от пшеницата реколта 2016 г., и тя е с качество, което напълно отговаря на изискванията на мелничарския отрасъл за производство на хляб и хлебни изделия.

При този рекорден добив има достатъчно зърно както за износ, така и да се гарантира зърнения баланс в страната. Това увери земеделският министър Десислава Танева.

Десислава Танева - министър на земеделието и храните: "Досега са изнесени над 1 млн. тона, а над 3 млн. остават за търговия в страната. Единствения по-лош показател е, че средната цена на пшеницата пада с 15% в сравнение с миналогодишните цени".

Наш екип се срещна със зърнопроизводители от село Мадара, Шуменско, които като цяло са доволни от по-високите добиви, но не и от качеството на произведената от тях пшеница, което веднага сваля цената.

От над 4000 декара с пшеница, земеделската кооперация в село Мадара е прибрала средно по 450 килограма от декар. Част от реколтата вече е продадена на цени, които обаче не ги удовлетворяват.

Никола Илиев, председател на земеделска кооперация в с. Мадара: "Лошото е, че тази година се сринаха цените и се търси повече фуражна пшеница на цени 240-255 лева за тон, които са крайно недостатъчни".
;

Независимо, че добивите са високи, количеството хлебна пшеница е малко. Все още никой от търговците не я изкупува и Никола Илиев не знае на каква цена ще продаде своите 1000 тона. Очакванията му са за поне 285 лева на тон, за да му излезе сметката.

Никола Илиев, председател на земеделска кооперация в с. Мадара: "Всички торове, семена, всяка година менят цените си и то в прогрес нагоре, а изкупните цени паднат. Ето един от основните проблеми се отразява върху крайния резултат".

Въпреки добрите добиви стопанинът смята, че цената на хляба няма да падне. Размерът на договорената рента от 50 лева за декар се запазва и ще бъде раздадена в края на стопанската година.

От националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите заявиха, че въпреки по-ниските цени на пшеницата при тези високи добиви, в момента цените на брашното са доста високи - най-вече заради скъпите транспорт, ток и други икономически фактори. Така че от бранша са категорични, че до края на годината - поевтиняване на хляба няма да има.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Удължиха срока за експлоатация на кораб “Академик”
Удължиха срока за експлоатация на кораб “Академик”
Ремонт на току-що ремонтирания булевард Витоша
Ремонт на току-що ремонтирания булевард Витоша