НОВИНИ

ВСС отхвърли предложението за смяна на представляващия Димитър Узунов

С 8 гласа за и 15 против Висшият съдебен съвет отхвърли предложението за смяна на представляващия Димитър Узунов. То беше внесено от петима членове на съвета с аргументи, че превишава правомощията си и с публичните си изяви не помага за авторитета на институцията.

bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 20.10.2016
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

След вота Узунов благодари на колегите си и се обърна към председателя на ВКС Лозан Панов с репликата, че с искането за оставка му е забил нож в гърба. Преди това дискусията продължи 2 часа - с упреци за политически пристрастия и акцент кой обединява и кой разделя ВСС.

Конкретният повод да се иска оставката беше фактът, че Узунов еднолично е определил кои членове на съвета да се срещнат с евроекспертите, които проверяват прокуратурата.

Георги Колев - председател на ВАС: Именно това са правомощията на представляващия, иначе за какво е той. В крайна сметка, когато няма възможност да се свика пленум и заседание, би трябвало той да вземе решението. За мен г-н Узунов се справя с тези задачи, а дали е разделен съветът? Разделен е - то се вижда.
Соня Найденова - член на ВСС: Разединението е по много принципни и съществени въпроси - докъде можеш да прегазиш закона, докъде можеш да прескочиш морала и докъде можеш да стигнеш в собствената си оценка за професионално и етично поведение.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
“Лудогорец” и поуките след загубата в Лондон
“Лудогорец” и поуките след загубата в Лондон
​Жители на Алепо напускат града
​Жители на Алепо напускат града