НОВИНИ

Във Варна на Цветница е време за кръводаряване

По традиция на Цветница Центърът по трансфузионна хематология във Варна организира кръводарителска кампания, за да осигури кръв и кръвни продукти за предстоящите почивни дни. Инициативата се подкрепя от варненското сдружение “Благотворителност и спорт”.

bnt avatar logo
от Петя Иванова
10:34, 19.04.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Болниците във Варна приемат пациенти не само от областта, но и от цяла Североизточна България. Нуждата от кръв е постоянна, а през празничните дни тя не може да се обработва и изследва.

Д-р Жанета Йорданова, Кръвен център, Варна: Разчитаме само на наличните запаси. Поради тази причина преди празници е добре да имаме повече акции, за да имаме добри запаси и да можем да реагираме на всички искания за кръв.

Когато има повече почивни дни, кръвните продукти често не достигат. Тогава зачестяват катастрофите, защото много хора пътуват.

Д-р Жанета Йорданова, Кръвен център, Варна: Травматизмът се увеличава, а пък болните пациенти имат нужда непрекъснато от кръв, пациентите от хематологията, от онкологиите.

Дневно около 60 пациенти във Варна се нуждаят от кръвопреливане. Дарителите рядко са повече от 50. Един от тях е Даниел Николов, студент по медицина. Като бъдещ анестезиолог разбира, че при инциденти спешното кръвопреливане може да спаси живот.

Даниел Николов, кръводарител: Нищо не ми струва на мен, пък нуждата е огромна. България е най-ниско в класацията за кръводаряване безвъзмездно в Европейския съюз.

Лекарите от Кръвния център напомнят, че най-голям е недостигът на кръв от група А отрицателна. Те призовават всички, които искат да помогнат, да се включат в кампанията тази неделя в Центъра по трансфузионна хематология.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Центърът за психично здраве в Русе тегли заем, за да плаща заплати
Центърът за психично здраве в Русе тегли заем, за да плаща заплати
Джар Джар Бинкс е любимецът на Лукас от Междузвездни войни
Джар Джар Бинкс е любимецът на Лукас от "Междузвездни войни"