НОВИНИ

Възстановиха стенописите в храма в село Писанец

След спешен ремонт на църквата „Свето Възнесение” в русенското село Писанец, реставратори възстановиха стенописите, иконостаса и владишкия трон. Спасиха и 45 икони. Сега обаче жителите на селото се тревожат как да опазят храма от крадци, защото е обиран два пъти.

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова
16:00, 28.07.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

6 години отнема ремонта на църквата, която е построена от италиански майстор и хора от Писанец. След 146 години служба на Бога и местните жители храмът е бил на път да рухне.

Мария Гавчева - клисар в храма: „Течеше върху иконите,каретата, тука гъби се появиха.”

По европейски проект са осигурени 365 лева за ремонта на молитвения дом и на камбанарията. След като са поправени покривите им, реставраторите Илия Илиев и Хрисанд Хрисандов изписват вътрешността на храма. Започват върху бели стени.

Илия Илиев - реставратор: „Реставрацията завършва там, където започва хипотезата, и това го спазихме.”

В църквата се съхранява и рядко срещаната икона на „Свети Симеон Столпник”, закрилник на животновъдите. Миряните обаче са притеснени храмът отново да не бъде обран.

Стоянка Босева: „Подарили са руските царе свещници, плащ - единствен в България, много ценен, икони, сребърна утвар, много неща са взети.”

От кметството се надяват да заделят средства за видео наблюдение на църквата и вече подготвят първото кръщене в обновения храм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите приеха антитерористичния закон на първо четене
Депутатите приеха антитерористичния закон на първо четене
18 деца от детска градина във Варна са приети в инфекциозно отделение
18 деца от детска градина във Варна са приети в инфекциозно отделение