НОВИНИ

Възстановка пресъздава написването на манифеста за Независимостта (ВИДЕО)

С възстановка на събитията отпреди 110 години в Две могили отбелязаха днешния национален празник. В малкото русенско градче министър-председателят Александър Малинов написва текста на Манифеста за Независимостта на България.

bnt avatar logo
от Венета Николова
16:47, 22.09.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

След като премиерът Малинов посреща княз Фердинанд на яхтата „Хан Крум” край Русе, заедно с цялото правителство се отправят с царския влак към Велико Търново. На малката гара Две могили в нощта срещу 22 септември влакът спира.

Койчо Пенчев – уредник на къщата музей „Филип Тотю”: „Престоят е бил продължителен. Министър-председателят Александър Малинов слиза от влака, отива в стаята на началник гарата, където започва да пише Манифеста, който след това е прокламиран във Велико Търново.”

Това историческо събитие беше пресъздадено от членовете на дружество „Традиция”.

Жителите на Две могили изпитват гордост и носят самочувствието на българи, тясно свързани с това знаменателно събитие в историята ни.

Маргарита Маринова: „По някакъв начин всеки един е съпричастен към този празник. Не е напуснал града, не е отишъл на почивка, останал е тук – това е показателно.”
Надежда Ангелова: „Най-важното е да доведем тук децата. Затова съм довела моите внуци – те много добре знаят за Манифеста, написан на гарата.”

Паметна плоча на гарата в Две могили напомня за събитието през 1908 година. А княжеската яхта след години експлоатация отива за скрап.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на Митница Бургас: Във Винпром Карнобат са установени тежки нарушения
Шефът на Митница Бургас: Във "Винпром Карнобат" са установени тежки нарушения
​Експерти от Министерството на културата са направили оглед в Роженския манастир
​Експерти от Министерството на културата са направили оглед в Роженския манастир