Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Язовирна стена се скъса и нанесе щети на реколтата край Петрич

Край Петрич се скъса язовирната стена на напоително съоръжение близо до селата Михнево и Кавакирово. Нанесени са щети на десетки декара земеделски площи. Най-вероятно причината за наводнението са придошлите води от близкото дере.

от Антон Чавдаров
17:54, 11.03.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Безспирните дъждове от последните дни напълнили дерето, което минава край Кавракирово, и то започнало да прелива в близкото напоително съоръжение. Снощи под напора на стотиците литри вода стената на съоръжението се скъсала и близките ниви потънали във вода и кал.

Александър Треновски, кмет на с.Кавракирово: Късмет имаме че това съоръжение се намира между двете села и нямаме потърпевшки къщи, нямаме хора удавени и ит.н.

Тежки са щетите за земеделските производители. Продукцията им е унищожена, посаденият разсад е отнесен.

"Имах посадено два декара спанак и всичката продукция нема вече как да се изкара, нивата има 20 дена, нема как да се обработи.

"Главите на зелките не се гледаха, всичко плуваше във вода, за марулите, репите да не говорим.

Прелялото съоръжение се стопанисва от Напоителни системи. Оттам обясниха, че дигата е скъсана, заради лошото състояние на дерето което не е чистено от години и водите на което вместо да се оттичат, са се влели в напоителното съоръжение.

Благой Дончев, Напоителни системи - Сандански: Понеже преливника на изравнителя не е оразмерен за такова водно количество, то прелива и покрай преливника изнася и част от дигата. Кой е отговорен за дерето? Не мога да ви кажа, или е държавно или е общинско едно от двете.

Александър Треновски, кмет на с.Кавракиров: Общината няма как да поддържа, само Кавракирово има три дерета, не е само Кавравкитово, тя има 43 села, непосилно е общината да го направи със собствени средства, затова търсим проекти, но да може и държавата малко да ни помогне за да можем да осъществим сигурността на хората.

В Кавракирово сега ще събират информация за точните стойности на нанесените щети. След това ще очакват обезщетения от държавата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Условията на България преди срещата ЕС - Турция
Условията на България преди срещата ЕС - Турция
Биячите на възрастната жена от Ръжево Конаре с дълги криминални досиета
Биячите на възрастната жена от Ръжево Конаре с дълги криминални досиета