НОВИНИ

Юнкер ще предложи промени в етичния кодекс на ЕК

Председателят на Европейската комисия смята, че неуместните изявления на германския еврокомисар Гюнтер Йотингер, предизвикали много критики, не отразяват начина му на мислене, но все пак каза, че е шокиран от тях.

юнкер предложи промени етичния кодекс
bnt avatar logo
от БНТ
19:32, 05.11.2016
Чете се за: 00:45 мин.
"Коментарите на Йотингер създават впечатление, че той не харесва китайците, хомосексуалистите, валонците и други. Най-силно ме смаяха обаче изказванията му за хомосексуалистите. Те не отговарят по никакъв начин на убежденията ми", каза Жан-Клод Юнкер пред белгийския в. "Соар".

Председателят направи паралел между обяснението на Йотингер, че думите му били "просто коментар", с казаното от Доналд Тръмп по повод хвалбите със сексуалните му "подвизи" - че били просто "приказки между мъже".

"Уважавам убеждения, което се различават от моите, но нашата комисия непрекъснато се бори да няма дискриминация. Йотингер се извини за думите си и тази страница би трябвало да бъде затворена. Искрено вярвам, че коментарите му не отразяват начина му на мислене", отбеляза Юнкер пред белгийския "Соар"

Той допълни, че ЕС е безсилен да противодейства на залитането към авторитарност, която се забелязва в Полша и Унгария. Той отбеляза, че процедурата по т.нар. член 7 няма да доведе до нищо, тъй като някои страни в ЕС вече са заявили, че ще откажат да прибегнат до нея.

"Този отказ прави невалиден чл. 7. Казвам го със съжаление и разочарование, надявайки се хората да не дадат неограничена свобода на онези, които в крайна сметка вредят на интересите им", добави Юнкер.

Той призна, че преговорите с Турция за ограничаване на бежанския поток към Европа са неизбежни, въпреки че страната е нелесен партньор.

"Наясно съм, но какъв друг избор имаме?", каза председателят на ЕК.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лондон в очакване на изборите за български президент
Лондон в очакване на изборите за български президент
ХСС прие нова програма, с която настоява за лимит за приемане на бежанци
ХСС прие нова програма, с която настоява за лимит за приемане на бежанци