НОВИНИ

За изграждането на хъба "Балкан" ще бъде създадено ново търговско дружество

Предвижда се създаването на ново търговско дружество, дъщерно на "Булгартрансгаз" ЕАД, което да поеме изграждането на европейския газов хъб "Балкан", каза днес изпълнителният директор на компанията Георги Гегов пред участниците в инвеститорската кръгла маса, която се провежда край Варна.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:27, 05.09.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
изграждането хъба балкан създадено ново търговско дружество

Той уточни, че стратегическите инвеститори в проекта могат да получат до 50 на сто от акциите на новото дружество.

Създаването на хъба предполага възможности за нови газови потоци на територията на страната, като трасетата могат да бъдат северно или южно от Стара планина, посочи Гегов. Той уточни, че това ще даде възможност за увеличение на преноса на газ през страната до 43 милиарда кубика.

По думите на Гегов необходимите инвестиции за изграждане на трасетата ще бъдат около 1,5 милиарда евро, като точната сума ще стане ясна след приключването на предпроектните проучвания, които са предвидени за 2017-2018 г. Гегов каза още, че в зависимост от инвеститорския интерес може да се избере и вариант с изграждането на два, а не на един тръбопровод.

Седем са сериозните причини България да е идеалното място за газов хъб, допълни Гегов. По думите му част от тях са географското положение на държавата, това, че тя е надежден партньор с добре развита газопреносна мрежа и налични компресорни станции, както и че се работи по диверсификацията на източниците със съседните държави.

В момента в Европа има 17 точки за търговия с природен газ, повечето от които са виртуални, допълни Гегов. Той припомни, че на Балканите няма регионален хъб, а изграждането на такъв е съвместимо с всички възможни бъдещи проекти, включително с черноморски газопроводи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чехия ще окаже подкрепа на България за охрана на външната граница на ЕС
Чехия ще окаже подкрепа на България за охрана на външната граница на ЕС
Вяра и изкуство в иконостаси от Орешак
Вяра и изкуство в иконостаси от Орешак