САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Забраниха на некоректна гръцка фирма да купува тютюн у нас

Некоректна гръцка фирма, която дължи над 2.5 милиона лева на български тютюнопроизводители, вече няма право да изкупува тютюн у нас. Областната дирекция по „Земеделие” в Благоевград отне лиценза на фирмата след като десетки производители подадоха сигнали срещу нея. През 2016 година компанията взе голяма част от реколтата, но не се разплати с хората. Измина повече от година, а много от тях не са получили нито лев по сметките си.

от Антония Сукалинска
19:45, 26.11.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

По данни на Националната асоциация на тюнопроизводителите гръцката фирма дължи над 2 и половина милиона лева на близо 500 земеделци. След като не успя да погаси и дълговете си към банките, фирмата обяви фалит, а много от тютюнопроизводителите загубиха напълно надежда, че някога ще получат пари.

Димитър Сегменов, председател на земеделската кооперция в Долно Осеново: Нито ми се обажда. Щом види номера на мен или на кмета не вдигат. Никой не се обажда абсолютно от никъде.
Карамфил Русев, тютюнопроизводител: Няма и да ги дадат. Хората вече се отказаха...Няма и кой да им помогне, никой не го интересува нищо.

От сдружението на производителите на ориенталски тютюн обясниха, че най-голямата цигарена компания у нас е поела ангажимент да изплаща дължимите суми на производителите след като фалиралата гръцка фирма е предала тютюна си на компанията. Плащанията ще стават поетапно, но кога точно, не е ясно. Междувременно тазгодишната изкупна кампания на тютюна е в разгара си, а производителите отново се оплакват от ниски цени. Заради малкото количество и отличното качество на суровината, фирмите обещаваха между 8 и 10 лева за килограм. В Долно Осеново обаче тютюнът е изкупен на цени от 6 до 7.50 лв.

Заради ниските цени и несигурната изкупна кампания, половината от производителите в селото са се отказали от този тежък поминък. Според кмета Бисер Сегменов догодина броят им ще намалее още.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ: Никога няма да се коалираме с БСП
ГЕРБ: Никога няма да се коалираме с БСП
Очаква се покачване на лихвите през следващите години
Очаква се покачване на лихвите през следващите години