НОВИНИ

Забраниха на некоректна гръцка фирма да купува тютюн у нас

Некоректна гръцка фирма, която дължи над 2.5 милиона лева на български тютюнопроизводители, вече няма право да изкупува тютюн у нас. Областната дирекция по „Земеделие” в Благоевград отне лиценза на фирмата след като десетки производители подадоха сигнали срещу нея. През 2016 година компанията взе голяма част от реколтата, но не се разплати с хората. Измина повече от година, а много от тях не са получили нито лев по сметките си.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
19:45, 26.11.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

По данни на Националната асоциация на тюнопроизводителите гръцката фирма дължи над 2 и половина милиона лева на близо 500 земеделци. След като не успя да погаси и дълговете си към банките, фирмата обяви фалит, а много от тютюнопроизводителите загубиха напълно надежда, че някога ще получат пари.

Димитър Сегменов, председател на земеделската кооперция в Долно Осеново: Нито ми се обажда. Щом види номера на мен или на кмета не вдигат. Никой не се обажда абсолютно от никъде.
Карамфил Русев, тютюнопроизводител: Няма и да ги дадат. Хората вече се отказаха...Няма и кой да им помогне, никой не го интересува нищо.

От сдружението на производителите на ориенталски тютюн обясниха, че най-голямата цигарена компания у нас е поела ангажимент да изплаща дължимите суми на производителите след като фалиралата гръцка фирма е предала тютюна си на компанията. Плащанията ще стават поетапно, но кога точно, не е ясно. Междувременно тазгодишната изкупна кампания на тютюна е в разгара си, а производителите отново се оплакват от ниски цени. Заради малкото количество и отличното качество на суровината, фирмите обещаваха между 8 и 10 лева за килограм. В Долно Осеново обаче тютюнът е изкупен на цени от 6 до 7.50 лв.

Заради ниските цени и несигурната изкупна кампания, половината от производителите в селото са се отказали от този тежък поминък. Според кмета Бисер Сегменов догодина броят им ще намалее още.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ: Никога няма да се коалираме с БСП
ГЕРБ: Никога няма да се коалираме с БСП
Очаква се покачване на лихвите през следващите години
Очаква се покачване на лихвите през следващите години