НОВИНИ

Задържаният съдия по вписванията е обвинен за подкуп и пране на пари

Задържаният при акция снощи съдия по вписванията Йордан Раденков е обвинен за подкуп и пране на пари. Според прокуратурата, той е взимал по 50 лева, за да ускори издаването на удостоверения за тежести, за други услуги - тарифата е била по-висока. Раденков е наблюдаван близо 8 месеца от разследващите и действията му са документирани със СРС-та.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:41, 30.05.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Йордан Раденков е арестуван при получаване на 2 плика с общо 1050 лв. Според разследващите това са подкупи, срещу които той е издавал с приоритет удостоверения за тежести и документи за вписване на сделки.

Емилия Русинова - градски прокурор на София: Съдията по вписвания се наблюдава повече от 4 месеца, през което време сме събрали достатъчно доказателства за това, че той, можем да кажем, ежедневно е извършвал такива действия.

При обиска в дома на Раденков са открити 35 хиляди лева в пликове. Данните до момента са, че е получавал пари от поне 4 нотариални кантори. Задържаните вчера при предаване на парите - служители от 2 кантори са дали показания, след което са били освободени. Според разследващите те са били изнудвани от съдията по вписванията, а разказите им потвърждават това, което е документирано със специалните разузнавателни средства.

Младен Маринов - главен секретар на МВР: В този случай и тези, които дават подкупа и този, който го взима имат взаимен интерес и не партнират на службите, затова сме използвали други способи.
Ивайло Спиридонов - директор на ГДБОП: Не бих искал да казвам подробности, защото ще разкрием способа, а хората, които се занимават с такава престъпна дейност това и чакат.

Прокуратурата обяви, че ще поиска постоянен арест за Раденков. Задържането му беше извършено в сградата на Агенцията по вписванията, където се помещават и съдиите по вписванията към Софийския районен съд. Министърът на правосъдието Цецка Цачева разпореди проверки - на случайното разпределение на делата и дейността на съдиите по вписванията, но и на служителите от Агенцията.

Десислава Ахладова - заместник-министър на правосъдието: Съмнявам се, че само един човек е този, от който зависи всичко. На този етап повдигнати обвинения спрямо служители на Агенцията няма, но ние сме длъжни да проверим дали не са замесени. Това е наше правомощие и ще го проверим.

Министерствата на правосъдието и на вътрешните работи, а и прокуратурата призоваха гражданите да вярват на институциите и да подават сигнали.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Ако разполагаме с податели на сигнали, които се уверят, че ние ще си свършим работата, защото ние имаме възможности затова - корупцията наистина ще се пребори. Така че апелът ми е към гражданите - сигнализирайте, не се страхувайте, държавата може да се справи с този проблем.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колко трудно е да дариш кръв в днешно време?
Колко трудно е да дариш кръв в днешно време?
Промяна на разписанието на влака от София до Солун заради стачка в Гърция
Промяна на разписанието на влака от София до Солун заради стачка в Гърция