НОВИНИ

Загинаха 20 души при нападението в Буркина Фасо

Над 130 заложници бяха освободени от хотел превзет от джихадисти в столицата на Буркина Фасо. 20 души са загинали. Убити са трима нападатели.Отговорност за нападението пое "Ал Кайда" в ислямски Магреб. Местната армия и френски специални части щурмуваха хотела и нападнато наблизо кафене.В хотела и в заведението отсядат и чужденци. Националността на жертвите засега не се уточнява. Действията на антитерористите продължават с щурм на втори хотел. Френският президент Франсоа Оланд осъди атаката в Уагадугу. В акцията са са включили и американски войници.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:39, 16.01.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Според свидетел на атаката, трима - четирима въоръжени с качулки на главите са влезли в хотела в петъчната вечер, след което е започнала стрелба. При настъпилата паника хората се разбягали.

Хотел " Сплендид " е четиризвезден с 147 стаи. Посещве се и от много чужденци, така както и нападнатото в близост кафене "Капучино:, където бяха открити 10 тела. Според една от ранените джихадистите са стреляли най-вече срещу чужденци. Разказ на свидетел описва събитията преди щурма на армията:

Мъжете дойдоха и започнаха да стрелят. От седем и половина вечерта никой не е идвал. Армията, полицията и жандармерията дойдоха, но само обикалят наоколо. Може би се готвят за нещо. Знаем обаче, че нападателите няма да излязат живи от хотела.

Щурмът на армията и спeциалните части започна малко преди 2 часа сутринта, съобщи фернският посланик в Уагадугу. Френските войници са в Буркина Фасо в рамките на операция срещу джихадисти в Сахел или районът между Сахара и Судан в Африка. В операцията са се включили и американски дронове и военнослужещ от специалните части. В Буркина Фасо се намират 75 американски военнослужещи, уточни Пентагонът.Сред освободените заложници е и министър от правителството на Буркина

Отговорност за атаките срещу хотел Сплендид и ресторант "Капучино" в Уагадугу пое "Ал Кайда" в ислямски Магреб.

Смята се, че извършителите са по-специално от групировка, базирана в северно Мали и под командването на алжирски джихадист.

В момента Буркина Фасо е в преходен период след президентските избори през декември. Преди това преврат свали Блез Компаоре, който управлява 27 години. Буркина Фасо добива злато и памук, но е със слабо развита икономика и бедна на чужди инвестиции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледните елхички стават на биотор
Коледните елхички стават на биотор
Опашки за безплатни винетки
Опашки за безплатни винетки