НОВИНИ

Опашки за безплатни винетки

Хора с увреждания във Варна чакат с часове за безплатни винетки. Причината - недостиг на социални работници. На този фон тази година социалните служби очакват рекорден брой кандидати. Експерти прогнозират, че близо 200 000 ще потърсят правото си на безплатен стикер.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов В. Иванова
11:30, 16.01.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Във Варна хората с увреждания могат да подават заявления за безплатен стикер само на едно място - в блок на булевард "8-и Приморски полк". Помещенията, в които се обработват документите са тесни и неудобни, всеки чака реда си на крак.

Златка Георгиева: За първи път е доста трудничко - идваш тук, казват ти, че няма формуляр, отиваш, купуваш си го, пак чакаш... защото и никъде не пише, че трябва да си го закупиш.

За подпомагането на хора с увреждания в цяла Варна се грижат едва 18 социални работници.

Галина Иванова началник-отдел "Социални услуги за хора с увреждания": Работните места не достигат, каква друга организация да създадем...Цялата дейност, касаеща лицата с увреждания, се осъществява тук.

В София обстановката е далеч по-спокойна. В дирекция на социалните в район "Възраждане" на ден приемат по около 25 молби. Опашки тук няма.

Александър: Всичко е точно. Бързо ги приемат и това е.

От Агенцията за социално подпомагане заявиха, че до 30 ноември миналата година на територията на цялата страна са отпуснати малко над 186 000 безплатни винетки. Отказ са получили 855 души. През 2014 г. желаещите да получат стикер са били с около 10 000 по-малко.

Марин Байчев, главен експерт ГД ,,Агенция социално подпомагане": В момента е най-активното раздаване на винетни стикери. След това лицата с увреждания имат възможност през цялата година да получат стикер при същите условия и същия ред в дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес на лицата с увреждания.

Право на безплатна винетка имат само лица с 50 или над 50 процента инвалидност, както и семейства на деца с трайни увреждания. Изискванията към автомобила са да е до 2000 кубика и до 160 конски сили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Загинаха 20 души при нападението в Буркина Фасо
Загинаха 20 души при нападението в Буркина Фасо
Национален протест срещу цените на винетките
Национален протест срещу цените на винетките