Картини на Дечко Узунов гостуват в Националната гимназия за приложни изкуства

Акварели на един от най-обичаните български худжоници - Дечко Узунов гостуват в галерията на Националното училище за приложни изкуства "Св. Лука". Чрез проекта "Благодарим ти, маестро! Уроците" учениците, които правят своите първи стъпки в изкуството, се докосват до големите образци.

Айше Сали
от Айше Сали
22:12, 15.01.2016
Чете се за: 00:42 мин.
Животът

Изложбата събира творби, чрез които учениците ще се запозаят отблизо с техниката на акварела. Произведнията на Дечко Узунов са част от колекцията на неговия племеник Пеньо Вълчанов. Сред тях има и такива, които никога досега не са показвани.

Диана Павлова, ученичка: Тази изложба много ми харесва, тъй като е доста абстрактна и ме кара да гледам на изкуството по доста по-различен начин.

Малая Цанова, ученичка: Той е една основа, върху която можем да се поставим и надградим.

Лили Балева, директор на Националната гимназия за приложни изкуства: Самото споменаване на името Дечко Узунов е достатъчно - че той "пребивава" в галерията на едно училище. Това е изключително за мен.

Произведенията загатват как ръката на художника създава образи и светове от боите, разляти върху белия лист. Точно това според младите художници носи усещане за свобода.

Въпрос: За какво трябва да благодарят на маестро Дечко Узунов децата?

Лили Балева, директор на Националната гимназия за приложни изкуства: О-о-о, за таланта му, за онова което е направил, за работите, които те видяха. Затова че неговите картини остават вече толкова години толкова модерни, толкова актуални, толкова хубави. Затова че те се докосват до неговото творчество."

Акварелите ще останат при младите художници до 22 януари.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Експлозия и престрелки в Буркина Фасо
Експлозия и престрелки в Буркина Фасо
Откриха втория етап от водния цикъл на Сопот
Откриха втория етап от водния цикъл на Сопот