НОВИНИ

Джихадистите от "Ислямска държава" контролират трафика на бежанци

Джихадисти са на върха на престъпния бизнес с трафика на мигранти от Близкия изток към Европа. Това разкрива в интервю за БНТ авторката на бестселъра "Ислямска държава", италианската журналистка и икономист Лорета Наполеони. Според нея терористичната групировка "Ислямска държава" се е интернационализирала и създава единен фронт срещу Запада. С Лорета Наполеони разговаря Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
20:09, 15.01.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Когато преди година Лорета Наполеони издаде книгата си за "Ислямска държава", тя преобърна представите на мнозина за терористичната групировка - тя е по-подготвена от "Ал Кайда" и за разлика от нея с ясна цел - не само да воюва срещу Запада, но чрез насилие да легитимира самообявила се държава.

Днес, казва Наполеони, "Ислямска държава" формира фронт срещу Запада по подобие на антиимпериализма по време на Студената война.

Лорета Наполеони, италиански журналист и икономист: Само че в в момента войната е много гореща, защото се сражаваме в различни региони, но и срещу тероризма. Това е извънредно опасно, защото в очите на мюсюлманите вече не става въпрос за терористи, а за антиимпериалистическо движение. Това трябва да избегнем, защото тогава религията се превръща в политическа идеология. Това беше начинът, по който беше създадена "Ислямска държава" и той може да бъде повторен от други.

Лорета Наполеони в момента работи по проблема как джихадистките движения стоят на върха на трафика на бежанци към Европа.

Лорета Наполеони, италиански журналист и икономист: Имаме хора, които бягат от тези общества, защото те са извънредно подтиснически. И кой ги води до нашия праг? Това всъщност са джихадистите, те също правят пари от това.

Според Лорета Наполеони фактическото движение на мигрантите в Европа се ръководи от огромна мрежа от бивши бежанци.

Лорета Наполеони, италиански журналист и икономист: Да, става въпрос и за България и за всички гранични страни. Те идват през Гърция, България, Унгария и искат да влязат. Намират мрежата, която от България, например, ще ги заведе в Германия, а после от Германия в Дания. Всичко е много локализирано.

Италианската журналистка ще публикува новото си разследване в нова книга през лятото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекар е стрелял по деца в Шумен
Лекар е стрелял по деца в Шумен
​Задава се нова глобална финансова криза
​Задава се нова глобална финансова криза