НОВИНИ

Владимира Янева получи 1 година условно за аферата "Червей"

Бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева получи 1 година условно за аферата "Червей". Тя беше призната за виновна за превишаване на сроковете за прилагане на СРС-та =.Скандалът "Червей" започна преди година, след като в медиите се появиха твърдения за незаконно подслушване на протестиращи срещу кабинета "Орешарски", но прокуратурата така и не откри данни за това.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
19:24, 15.01.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Янева не дойде лично да чуе присъдата, в залата не присъстваше и защитата й.

Иван Коев - съдия: Признава подсъдимата Владимира Янева Янева за виновна в това, че на 25 март 2014 година в гр. София, разрешила използването на СРС спрямо автоматизирана информационна система - Централен полицейски регистър за срок от 120 дни. Независимо от предходно дадените, с което е надвишен многократно допустимия срок от 6 месеца.

Съдът оправда Янева за това, че е дала разрешение за прилагане на различни тайни способи, по отношение на незаконен, според прокуратурата, обект - информационната система на МВР и за територията на цялата страна, което надвишава правомощията й на председател на Софийския градски съд.

Димитър Петров - прокурор: Не мога да приема, че присъдата може да бъде постановена само с оглед на това, че не е спазила сроковете по ЗСРС. Всички останали неща, които са посочени в обвинителния акт, за тях също трябва да се понесе съответната отговорност.

Другият подсъдим - бившият директор на Вътрешна сигурност в МВР Тодор Костадинов - беше оправдан за документно престъпление, за представяне на неверни факти в исканията за СРС. Той беше наказан с 3 хиляди лева глоба по второто обвинение за неразрешено влизане за справка за лицето Иво Каменов в информационната система на МВР.

Людмил Рангелов - адвокат: Защото е пренебрежимо наказанието като размер дали си струва да се прави второинстанционно производство, но той не го е правил и ако решим да обжалваме, надявам се да има и друга гледна точка по този въпрос.

И двамата подсъдими трябва да платят по 89 лева разноски по делото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бъчварова не съжалява за своето Стига вече
Бъчварова не съжалява за своето "Стига вече"
Членове на ВСС: Вчера беше взривоопасен ден
Членове на ВСС: Вчера беше взривоопасен ден