НОВИНИ

Заловиха 153 бежанци при поредна акция на МВР в столицата

153-ма бежанци бяха открити в центъра за настаняване "Военна рампа" в София при поредна акция на МВР. Мигрантите са от центровете в Харманли, Пъстрогор и Овча Купел.

bnt avatar logo
от БНТ
11:46, 01.09.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Задържаните са на възраст между 16 и 30 години. Несемейни. Заловените бежанци са с афганистански и пакистански произход. Те имат документи, но са регистрирани в други центрове в страната. Със засилена полицейска охрана мигрантите бяха върнати в Харманли и Пъстрогор. Проверките в центровете за настаняване продължават, каза директорът на бежански център в Овча Купел Пламен Пенов.

Пламен Пенов, директор бежански център Овча Купел: Официална информация нямаме. От разговорите, които водим с тях по различни канали, понеже те имат съгласно закона за убежище имат право на свободно движение в страната поне към днешна дата. Използвали са всякакъв вид транспорт по различни пътища са се настанили в този център, в който нямат право да бъдат. Те не са приети тук. Те са се настанили без право да бъдат тук. Те са се самонастанили.

В сутрешния блок на БНТ председателят на Агенцията за бежанците Петя Първанова заяви, че тази година по-малко от 550 души са получили статут за бежанец у нас, а за миналата - издадените разрешения са били 5 500. Първанова допълни, че до няколко дни, след обнародване на устройствения правилник, помещенията от затворен тип ще бъдат факт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
“Грийнпийс” за биоземеделието
“Грийнпийс” за биоземеделието
Съдът остави в ареста бездомника, обвинен за палежа на тютюневите складове
Съдът остави в ареста бездомника, обвинен за палежа на тютюневите складове