НОВИНИ

​Заловиха посредник за убийството на журналистката Дафне Галиция

Премиерът на Малта възнамерява да предложи помилване за задържания посредник в убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция в замяна на информация за задържане на поръчителя. Известната блогърка загина, след като колата ѝ беше взривена през октомври 2017 год. близо до Валета.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:27, 19.11.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Две години след убийството на разследващата журналистка, което шокира Европа и Малта, полицията изглежда е на път да стигне до хората, за които Дафне Каруана Галиция е била заплаха. Миналия четвъртък е задържан мъж, замесен в пране на пари, чието име не се съобщава. Смята се, че именно той е бил връзката между поръчителя на покушението и убийците и помагачите, доставили взривното устройство.

Премиерът Джоузеф Мускат обяви, че е готов да помилва задържания, но само ако той свидетелства в съда.

Джоузеф Мускат, министър-председател на Малта: Ще препоръчам президентска амнистия в замяна на сътрудничество. Подписах писмо и следователно има гаранция, че ако лицето сътрудничи и ако информацията му е достатъчна за разследване срещу поръчителя, ще бъде помилвано от президента. Както съм казвал и преди, няма да се спра пред нищо за разкриването на този случай, няма да има безнаказаност, независимо за кого става дума.

Разпитите на задържания ще продължат няколко дни. Спецакцията, при която мъжът е заловен, е била срещу организирана мрежа за пране на пари и в нея са участвали агенти на Европол. Те са иззели устройства, притежавани от въпросния човек.

Дафне Каруана Галиция имаше популярен блог, в който публикуваше разследвания срещу корупцията. Два месеца след взривяването на колата ѝ, бяха задържани трима мъже - Винсент Мускат и братята Алфред и Джордж Деджорджо, обвинени, че са поставили и задействали експлозива. Малта е критикувана за бавния ход на разследването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въвеждат час по критично мислене в норвежките училища
Въвеждат час по критично мислене в норвежките училища
През 2020 година ще имаме умни градове с 5G мрежи
През 2020 година ще имаме "умни градове" с 5G мрежи