НОВИНИ

Заминава последната група на 25-тата ни антарктическа експедиция

Последната група на 25-та Антарктическа експедиция заминава днес от Терминал 2 на Летище София, съобщиха от Българския антарктическа институт. В групата са геодезистите от картографската служба на Министерството на отбраната полковник Петър Данчев и капитан Георги Михайлов и Божил Василев.

заминава последната група тата антарктическа експедиция
bnt avatar logo
от БНТ
10:06, 01.02.2017
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Те ще продължат амбициозния проект за заснемане на недостъпни за човешки крак територии с помощта на прецизна апаратура, монтирана на мощен дрон и последващо изготвяне на прецизна топографска карта.

От Антарктическата ни база "Св. Климент Охридски" са съобщили по сателитния телефон, че испанският кораб "Есперидес" при бурен вятър и силно вълнение е успял да вземе на борда си от антарктическата ни база част от научния състав на експедицията.

При много лошо време с надувни лодки "Зодиак" те са дебаркирали на брега на полуостров Байерс в другия край на остров Ливингстън, на около 40 км от базата. В продължение на две седмици от палатъчен лагер геолозите д-р Камен Бонев и младите асистенти от Софийския университет Дочо Дочев и Стефан Велев ще изследват скалите на от границата между мезойската и неозойската ери с основна цел търсене на вкаменелости, картиране на вулканските тела и свързаните с тях полиметални орудявания.

Експедицията ще продължи до втората половина на март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва кампания срещу плъховете във Варна
Започва кампания срещу плъховете във Варна
Канада няма да променя плановете си за прием на бежанц
Канада няма да променя плановете си за прием на бежанц