НОВИНИ

Заплатите на жените у нас са по-ниски с 14% от тези на мъжете

Работещите жени у нас печелят с 14% по-малко от мъжете, показват данни на КНСБ. Според статистиката 44% от жените у нас живеят в риск от бедност, а всяка трета българка споделя, че трудно "свързва двата края".

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
19:04, 27.11.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Повечето мениджърски позиции у нас са заети от мъже, а за жените са "запазена територия" сфери като хотелиерство, ресторантьорство и услуги, където заплатите варират от 670 до 980 лева, на фона на средна заплата за страната 1135 лева. Любопитното е, че в България жените са по-добре образовани от мъжете, но по-трудно са назначавани на ръководни постове.

Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ: Жените мениджъри също така съобщават за по-голямо напрежение между трудовия и семейния им живот, което пречи на сигурността на тяхната кариера.
Доц. Лилия Димова, директор на Агенция за социални анализи: Едва ли не продължава да битува това, че жените стават за изпълнители, но не стават за началници. Нещо повече - внушава се, че жените не искат да стават началници, защото това е отговорност.

Хората са на различни мнения по въпроса дали наистина жените у нас са по-зле платени от мъжете. Някои професии все още се смятат за типично женски, което също има своите негативи.

Султанка Петрова, зам.-министър на труда и социалната политика: Феминизирането на някои сектори, като образованието например, нанася морални щети на момчетата, като ги лишава от мъжките ролеви роли, а по-ниските възнаграждения в тях водят до неравенство в заплащането и социалното осигуряване.

Данните на КНСБ показват още, че представителите на двата пола са на мнение, че жените у нас често са подложени на дискриминация на работното място - било то при назначаване или когато се правят съкращения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР разследва сигнал за полицейско насилие над 17-годишно момче
МВР разследва сигнал за полицейско насилие над 17-годишно момче
Екатерина Захариева за конфликта Русия-Украйна: Призивът е за успокояване
Екатерина Захариева за конфликта Русия-Украйна: Призивът е за успокояване