НОВИНИ

Започна мащабно почистване на канала, който свързва езерото Вая с Черно море

За първи път от 1986 година започна мащабно почистване на канала, който свързва езерото Вая с Черно море. Мащабната операция стана възможна след спечелен проект по трансгранично сътрудничество, който осигури финансиране от 400 000 лева.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
07:10, 16.03.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

На участъка от моста до Океански риболов до моста на крайезерния булевард "Захари Стоянов" започна работа тежка техника. Освен гъстата тръстика, която затруднява оттичането на езерото към морето, през годините в канала са хвърляни различни промишлени и битови отпадъци.

След като бъдат изгребани от багера отпадъците ще бъдат превозени до депото за смет, а брегът на канала ще бъде укрепен, ще се прокара път и мястото ще стане достъпно за разходки и риболов.

Димитър Пантелеев - технически ръководител: В момента работят 4 тежки машини. Ще работят повече и специализирана техника с дълги стрели, за да може да се стигне до другия край на канала.

Областният управител Вълчо Чолаков провери на място работата по почистването и изрази увереност, че отварянето на пълния капацитет на канала ще намали до минимум опасността от преливане на езерото и заливането на крайбрежните пътни артерии.

Вълчо Чолаков - областен управител: Разлива на вода, който виждате в момента, няма да го има, тази тръстика няма да се вижда, всичките тези наноси, които в момента се вадят и са зад нас, ще бъдат изчистени. В канала проводимостта ще бъде на 100% максимално.

Нека да припомним, че само преди броени дни след обилните дъждове езерото Вая отново вдигна нивото си и застрашаваше да залее пътя. Проектът ще обхване участък от 400 метра и е на стойност 400 000 лева. Операцията по основното почистване на канала и изграждането на път и дига ще завърши в края на април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват причините за срутването на мост в Маями
Разследват причините за срутването на мост в Маями
Съдът в Тополовград гледа жалба на мъжа, който се барикадира в дома си в Орешник
Съдът в Тополовград гледа жалба на мъжа, който се барикадира в дома си в Орешник