НОВИНИ

Започва обучение на деца за безопасно ползване на асансьори и ескалатори

От тази година всички асансьори вече трябва да имат монтирани устройства за директна връзка с асансьорен техник. От фондация "Асансьорна безопасност" заедно с Държавната агенция по метрологичен и технически надзор започват обучения в столични училища на деца за основните правилата за безопасно ползване на асансьори и ескалатори.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
08:16, 24.02.2017
Чете се за: 00:30 мин.
У нас
Емануела Фролошка, председател на Фондация "Асансьорна безопасност": "Важно е самите ние да бъдем информирани, за това какви опасности ни дебнат. И да бъдем подготвени за справяне с тях. Надявам се, че интересът ще бъде голям за всички."

Издадена е и книжка, която показва рисковете при ползване на асансьори. В нея са онагледени най-опасните ситуации. Например - как да си отворим вратата, ако механизмът за отваряне е некачествен.

Нели Карипова, главен директор на Главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор": "Държавната агенция контролира състоянието на асансьорите. Това го правят и лицензираните фирми. Значително са намалели опасните ситуации. Нямам през последните две години злополуки, които да сса довели до смъртен случай. От началото на годината само един асансьор е спрян заради липса на разговорно устройство."

Края на март започват обученията в групите от предучилищна възраст както и учениците от първи до трети клас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днешният ден ще бъде един от най-топлите през февруари
Днешният ден ще бъде един от най-топлите през февруари
Библиотерапията ни помага да се справим с психични проблеми чрез книги
Библиотерапията ни помага да се справим с психични проблеми чрез книги