НОВИНИ

​Започна операцията за отвоюване на Мосул

Започна операцията за отвоюване на Мосул - последният голям бастион на "Ислямска държава" в Ирак. Иракските въоръжени сили ще се опитат да си върнат контрола над града. Но операцията може да продължи с месеци. От ООН предупредиха, че битката за Мосул вероятно ще предизвика огромна бежанска вълна.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:10, 17.10.2016 (обновена)
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Операцията, която иракската армия обещаваше от месеци. Тази сутрин започна настъплението към Мосул - градът, смятан за столица на "Ислямска държава" в Ирак.

Хайдер ал Абади, премиер на Ирак: Часът на истината настъпи. Днес аз обявявам началото на историческа операция, която ще Ви освободи от "Ислямска държава".

В операцията участват около 30 хиляди иракски и кюрдски бойци. През първата фаза кюрдите- пешмерга ще се опитат да отвоюват около 10 села източно от Мосул.

Над 1 милион цивилни ще се окажат в капан. Мосул е най-многолюдният град под контрола на "Ислямска държава".

От ООН предупредиха,че още през първите дни около 200 хиляди души ще се опитат да избягат от града. От организацията могат да предоставят убежище на 60 хиляди души. Строят се още лагери за около 250 хиляди души.

Мосул е втория по големина град в Ирак. Той падна преди две години. Тогава от джамията в Мосул лидерът на "Ислямска държава" Ал Багдади обяви създаването на халифата.

Сега иракските сили се надяват, че ще си върнат контрола над града. Мосул е последният голям бастион на "Ислямска държава" в Ирак. През последната година групировката загуби около една трета от територията, която контролираше в Ирак и Сирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Историческото значение на Мосул
Историческото значение на Мосул
ДБГ ще напусне управлението, ако РБ се представи зле на изборите
ДБГ ще напусне управлението, ако РБ се представи зле на изборите