НОВИНИ

Европейска космическа мисия се подготвя за кацане на Марс

В Оперативния център на Европейската космическа агенция тече подготовката за едва втория опит за кацане на Марс. Наземна машина вече се отдели от кораба майка и в сряда - 19-ти - октомври ще се насочи към повърхността.

Георги Петров
от Георги Петров
09:15, 17.10.2016
Чете се за: 00:37 мин.
Още

След 7-месечно пътуване от Земята роувърът "Шиапарели" стартира в неделя тридневното си спускане към марсианската повърхност. Към момента на кораба майка, който ще остане в орбита около Марс, за да изследва газовете около планетата, нямат информация за статуса на наземната машина.

ПАОЛО ФЕРИ, ШЕФ НА ОПЕРАТИВНИТЕ МИСИИ КЪМ ЕВРОПЕЙСКАТА КОСМИЧЕСКА АГЕНЦИЯ: Сигналът, който получаваме, е модулиран по начин, който не очаквахме. Това затруднява проследяването на нашия апарат и не знаем нищо повече на този етап. Той със сигурност все още е там и предава сигнал, тъй че очаквам да разберем повече в най-скоро време.

Ако кацането се осъществи успешно, това ще бъде първият европейски роувър на повърхността на Марс, след като при първия опит за подобна изследователска акция, извършен от Великобритания през 2003 година, беше определен като "героичен провал" от Кралската астрономическа обсерватория.

Кацането на Марс остава изключително трудна задача и за руската Федерална космическа агенция, както и за НАСА, които разполагат само с два действащи роувъра, изследващи повърхността на Марс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Алексис Ципрас бе преизбран за лидер СИРИЗА
Алексис Ципрас бе преизбран за лидер СИРИЗА
ДАМТН: Некоректно е да се твърди, че масово ще се спират асансьори след 1 януари
ДАМТН: Некоректно е да се твърди, че масово ще се спират асансьори след 1 януари