НОВИНИ

Започна ски сезонът на Витоша

Официално започна новият ски сезон с първото нощно каране за годината на "Лалето". Първите любители на зимните спортове, се спуснаха по легендарната писта въпреки минусовите температури. По пистите няма достатъчно сняг, но началника на сектор „Ски писти" към Витоша ски е уверен,че условията са идеални. Инвеститорите и ски учителите обаче посрещат началото на ски сезона със смесени чувства.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева Паулина Найденова
20:57, 03.01.2017
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Причината са законови пречки, които правят невъзможна подмяната на вече остарелите съоръжения, част от които са на повече от 30 години и не работят.

И тази година новият ски сезон започва със старите съоръжения. Някои от тях са на повече от 30 години и вече не работят. Въпреки неудобствата десетки любители на зимните спортове се спуснаха по "Витошкото лале".

Тервел Тотев: "Витошко лале" специално като писта е много добре. Вече за другите, писти, които не се водят писти е малко по-спорен въпросът."
Димитър Митев: "Пораснал съм тук в този регион. Какво да ви кажа, толкова зле не е било никога. Сега ще се кача да видя за какво става въпрос, надявам се всичко да е Ок. Да е по-хубаво от Банско, да е по-хубаво от Пампорово."

Подновяването на съоръженията, както и изграждането на нови лифтове и специализирани писти за деца зависи от актуализирането на плана за управление на парк "Витоша". От Министерството на околната среда и водите обясниха за БНТ, че не могат да се ангажират със срокове и допълниха, че процедурата е дълга, за да се гарантира успешен план за поне 10 години. "Документът е над 6000 страници и е връщан от екоминистерството за доработка и корекции неколкократно", се казва още в писмото. От фирмата, която стопанисва съоръженията отговориха, че се надяват процедурата да се ускори, защото има инвеститори, които чакат планът да бъде променен.

Радослав Пеев, Началник сектор „Ски писти"-„Витоша ски": "Витоша е на всички, не е на "Витоша ски" и трябва да бъде модернизирана. Това е единствената планина в света, която стои по този начин - с 30-годишни съоръжения, с една единствена писта и с многобройни посетители."

Цените на дневните ски карти са като миналогодишните: 35 лева за възрастни, 28 лева за студенти и 21 лева за деца. Цената включва също планинска застраховка и използването на всички съоръжения, с изключение на ски лифта от Драгалевци. Картата за нощно каране струва 22 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арнолд Шварценегер ще наследи Доналд Тръмп в предаването Стажантът
Арнолд Шварценегер ще наследи Доналд Тръмп в предаването "Стажантът"
Бебе 1980 роди бебе 2017
Бебе "1980" роди бебе "2017"