Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Борисов: Ясно сме артикулирали, че България ще участва в преноса на газ

„За газоразпределителен хъб „Балкан“ много ясно сме артикулирали, че България ще участва в газопреноса, защото просто ни се полага“, каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на срещата с руския премиер Дмитрий Медведев.

от „Фокус“
16:35, 04.03.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
борисов ясно сме артикулирали българия участва преноса газ

„Доста теми се натрупаха в едни трудни времена. България като член на ЕС и НАТО имаше период, в който стокообменът ни с Русия намаля“, коментира той. „С дружни усилия успяхме да се справим в сферата на туризма - утре ще поставим въпроса да има ферибот Бургас – Новоросийск“, заяви Борисов и посочи, че най-голямата руска инвестиция е в пионерския лагер в България.

„За газоразпределителен хъб „Балкан“ много ясно сме артикулирали, че България ще участва в газопреноса, защото просто ни се полага. В момент, в който транзитната газ за Турция през България спре, нашите тръби се изпразват и ние не правим нищо различно от това да търсим източници, за да си напълним тръбите обратно“, посочи премиерът. „Нашето решение е ясно, съгласувано е с ЕК. Така че както „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ се движат, така и ние можем да продаваме около 15-16 млрд. куб. м. от газовия хъб“, каза още Бойко Борисов и посочи, че България няма да се откаже от това свое предимство пред своите съседи – да има добра и модерна газопреносна система.

;

„Относно АЕЦ „Белене“ ситуацията е променена, след като загубихме години. Но арбитражът в Париж ясно отсече, че двата реактора са български, за което страната трябва да плати 1,1 млрд. лв. с лихви. Но президентът Владимир Путин ни опрости и сега България има два ядрени реактора българска собственост“, каза още министър-председателят.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Медведев: За „Турски поток“ ще можем да говорим след гаранции от ЕК
Медведев: За „Турски поток“ ще можем да говорим след гаранции от ЕК
Ман Юнайтед замина за Париж без цял отбор титуляри
Ман Юнайтед замина за Париж без цял отбор титуляри