НОВИНИ

Започва проверка в Софийския университет за допълнителни възнаграждения

Поводът е сигнал на студенти, членове на Академичния съвет, за раздадени допълнителни възнаграждения на администрацията на стойност почти 6 милиона и половина лева. Парите са за периода от 2010 до 2016-та година. Проверка е започнала и Дирекция "Национална полиция", която също е получила сигнал от студентите. Вижте репортажа на Мая Димитрова.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:36, 04.07.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

В продължение на месеци студентите Симеон Георгиев и Стефан Радов се опитват да разберат основанията, поради които служители в централната университетска администрация получават значително допълнително възнаграждение. Тъй като според тях не им е даден ясен отговор те подават сигнал до Държавната финансова инспекция.

Стефан Радов
За 2010 те са в размер на половин милион лева, а за 2016 вече доближават два милиона и този ръст, който е почти четворен за този период е доста съмнителен според нас.

Сумите са разпределени между 150 човека от администрацията. Според справка, предоставена от Софийския университет началникът на кабинета на ректора например миналата година е бил възнаграден извън основната си заплата с още почти 37 хиляди лева. За периода от шест години сумата става почти 90 хиляди. Главният финансист между 2010-та и 2016-та е получил близо 150 хиляди извън основното си възнаграждение. Между 2010 и 2016-та ректорът и шестимата зам.-ректори са си разделили около един милион лева.


Анастас Герджиков - ректор СУ "Св. Климент Охридски"
в случая, за който говорят студентите става дума за възнагражденията на администрацията, там има същите основания от типа участие в проекти или трудов стаж. Не става дума за бонуси награди и 13-та заплати, става въпрос за допълнителни възнаграждения, които се получават по кодекса на труда.

Според ректора няма нищо нередно в раздадените суми.

Анастас Герджиков - ректор СУ "Св. Климент Охридски"
В много от тези проекти участва и администрацията, това не е нещо, което съм решил аз, това са го решили ръководителите на проектите. Например един служител, който е получил 2-3 хиляди лева на месец половината от това възнаграждение е по-голям проект.
Симеон Георгиев
По смисъла на глава трета на наредбата за работната заплата никъде не е посочено, че в тази сума от 2 млн лева е включена проектната дейност, по която се усвояват допълнителни средства, освен бюджета.
- Тоест тези пари от какво остава да бъдат
- Остава да са от бюджета.

Според ректора, в официалната справка, изготвена от университета е допусната грешка и възнагражденията, раздадени през 2016-та не са два милиона, а един милион. За грешката разбрал тази сутрин. От МОН коментираха, че университетът е автономен и сам разпределя бюджета, с който разполага. Предстои да се произнесе държавната финансова инспекция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Градушка унищожи 40% от продукцията в Карловско
Градушка унищожи 40% от продукцията в Карловско
Няма сериозни щети след бурята във Варна
Няма сериозни щети след бурята във Варна