НОВИНИ

Започва ремонтът на Аспарухов мост

Напролет трябва да започне спешен ремонт на Аспаруховия мост във Варна. Укрепването му ще струва около 30 милиона лева. Средствата ще се отпускат поетапно, тъй като държавата няма възможност да осигури цялата сума в началото. Като част от автомагистрала "Черно море" и международния път Е-87 съоръжението има стратегическо значение за транспортната схема на страната.

bnt avatar logo
от Бистра Варнева
19:45, 01.02.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Състоянието на Аспаруховия мост изисква авариен и неотложен ремонт, показват проучванията. Строителните работи включват асфалтиране, хидроизолация и цялостно конструктивно укрепване.

"След навлизане на евронормите за земетръс тази година мостът беше проверен спрямо тях и спрямо новите данни за земетръс на района и се оказва, че части от моста не отговарят на тези норми и трябва да бъдат укрепени, за да бъде сигурен за в бъдеще", поясни арх. Борислав Игнатов - ръководител на проектния екип.

Проектът за ремонт на 40-годишното съоръжение на стойност 600 000 лева е заплатен от Община Варна. Той предвижда и триметрови огради за обезопасяване. Мостът ще бъде разширен и ще се обособят лента за велосипедисти и пешеходна лента. Всички дейности ще се извършват поетапно.

"В рамките на активния летен сезон е невъзможно да се правят ремонтни дейности там, защото това е една основна пътна артерия, от основните входове на града, но вярвам че за 2 – 2,5 години ще можем да извършим необходимото", каза Иван Портних - кмет на Община Варна.

При наличие на достатъчно финансиране може да се мисли и за повдигане на средната част на моста, за да минават по-големи кораби под него, казват проектантите. Те обаче са скептици, че това ще се случи в обозримото бъдеще.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Абсурдни текстове в учебниците
Абсурдни текстове в учебниците
​Първи съдебен иск заради спирането на Южен поток
​Първи съдебен иск заради спирането на "Южен поток"