НОВИНИ

Нов живот за Римските терми

Римските терми ще посрещат посетители в новия си вид още този туристически сезон. Това заяви директорът на Регионалния исторически музей във Варна – проф. Валентин Плетньов. Проектът за частична реставрация и нов посетителски център, изцяло финансиран с общински средства, е почти завършен. Има още работа по свързването в общо пространство на Малките и Големите терми, както и пешеходната зона между тях.

bnt avatar logo
от Вилиана Иванова
19:25, 01.02.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

220 000 лева е стойността на целия проект, 40 000 от тях - за реставрацията на термите. Посетителският център предизвика много коментари в социалните мрежи. Според критиците му, постройката не кореспондира с археологическия обект, нито с околните сгради. Такава е световната тенденция в изграждането на обслужващи историческите забележителности обекти, защити го архитект Владимир Рачев, консултатнт по недвижимо културно наследство.

Идейният проект е подарен на общината от проектантския колектив. Социализацията на целия обект обаче е тема на бъдеща работа.

"За големите терми, за социализацията може би няма да се случи така, но ще трябва да се намери проектантски колектив, който компетентно, на жаргон казано “на мускули” да го предостави на Общината и да му бъде заплатено, след като тръгне финансирането", каза арх. Владимир Рачев.
"Обектът ще работи до късно, като идеята е да се насити с културен живот, да се използва и да се правят, да се възстановят спектаклите, да влязат децата", коментира проф. Валентин Плетньов.

От всички големи археологически обекти във Варна, върху които Общината получи право на управление, освен вече изпълнения за Римските терми, само за Аладжа манастир има готов проект, който чака възможност за финансиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таксиметрови шофьори искат по-високи тарифи
Таксиметрови шофьори искат по-високи тарифи
Руски военни учения в Арктика
Руски военни учения в Арктика