На север от Пловдив отскоро спазват хилядолетните традиции във винопроизводството. Вече във всяка къща в пловдивското село Крислово си има поне по една лозичка. Местните днес извадиха домашните си вина, за да ги покажат на площада в центъра на селото, а и да премерят майсторство в производството им.
На Трифон Зарезан нито една асма в село Крислово не остана неподрязана.
"Здраве и берекет и повече късмет през новата година", пожела Димитър Андреев, кмет на село Крислово.
"Как е домашното вино?"
"Много добро."
"Правя си вино. От това си правя и ракия. Къща без вино и ракия огън да я гори", заяви Христо Христов.
Във всеки двор в селото освен вино, домакините извадиха и домашни луканки, суджуци и баници, за да впечатлят както подобава гостите.
"С виното, с питите, с баниците, с всичко. С голяма радост сме тая година."
Освен местните хора виното от Крислово бе оценявано от жури от професионалисти – университетски специалисти.
"Трябва да намерим баланса между двете неща. От една страна това, че хората с любов правят едно вино. Важно е да си го харесват. От друга страна пък, ако е възможно съвети не, но все пак някакво мнение да бъде дадено, което би им помогнало да го направят по-добре догодина. Какво по-хубаво от това!", коментира доц. Христо Спасов от Университета по хранителни технологии – Пловдив.
За да е по-добра следващата реколта, хората запалиха голяма клада и изгориха бедствията и злото. После всички се хванаха на хорото.