НОВИНИ

Биометрични данни и електронна идентификация в новите лични карти

Нови документи за самоличност с чип от края на 2017 година. Ще ги получат хората, които сменят тогава документите си. Новите лични карти ще съдържат биометрични данни и електронна идентификация.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов Оператор: Мирослав Милков
17:26, 01.02.2016
11278
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

От МВР заявиха, че цената няма да бъде по-висока от сегашната. Ще се запазят и трите вида поръчки - обикновена, бърза и експресна. А от средата на тази година подаването на заявления за документи за самоличност ще може да става директно от страниците на МВР. Това обясни заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, който представи днес обществена поръчка за близо 500 милиона лева. Чрез нея ще бъде подменена системата за издаване на документи.

Чипът в личните карти ще съдържа биометрични данни. Същите, които се използват в международните паспорти. Пожелание всеки ще може да избере дали в електронния носител да бъде вградена електронна идентификация, като с нея ще могат да се използват и редица електронни услуги. С чипа ще може да се преминава и през така наречените електронни гейтове на всички летища на територията на ЕС.

Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи: Очакваме повишена сигурност и защита по отношение дизайна на личната карта. Най-вече при запазване на единичната цена на съответния документ.

Изработката на документи изцяло ще премине в София, а не както беше досега - във всички областни дирекции на полицията. Въпреки това експресни услуги - за 8 часа, ще има за всички региони в страната.

Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи: Смятаме, че чрез тази система няма да се затрудни достъпът на гражданите. Те ще могат да подават заявления по места и ще могат да получават по места, по Областни дирекции и районни управления готовите си документи. Предвиждаме и доставката по места до Областни дирекции и съответно районни управления да бъде с така наречения специализиран транспорт.


;

ОТ МВР заявиха, че никой няма да бъде задължен да подменя документите си преди изтичането на срока на валидност на настоящите. Освен това данните в чипа ще се въвеждат само ако притежателят пожелае.

"Това създава много предимства. Вече сигурно няма да има нужда от електронни подписи и т.н.", смята гражданин.

БНТ: "Според Вас това ще повиши ли вашата сигурност? - Да, защото всичките ми данни ще ги има в чипа, ако нещо стане всичко го има в чипа".

От МВР очакват пикът на подмяна на личните карти да бъде през 2020 г. и 2021 г., когато изтича валидността на голям брой документи за самоличност.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Запомнените фрази на Тодор Танев
Запомнените фрази на Тодор Танев
Ваня Кастрева подаде оставка
Ваня Кастрева подаде оставка