Започват есенните кампании за пътна безопасност

И в следващите дни контролът по пътищата и по границите ще бъде засилен. От КАТ призовават за повишено внимание на пътя заради очакваното завръщане на гастарбайтери от Турция и на продължаващия трафик към морето. Започват и есенните кампании за пътна безопасност. Катастрофите за първите 7 месеца на годината са със 185 по-малко, спрямо същия период на миналата.

Николай Минков
от Николай Минков
19:56, 01.09.2019
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Над 3560 са тежките катастрофи у нас за първите 7 месеца на годината, при които са загинали са 318 души, а ранените са над 4500. Повече от 926 000 са установените нарушения на водачите за периода, от тях 631 000 са шофиране с превишена скорост. Тя е и основната причина за 96% от тежките катастрофи.

главен инспектор Мария Ботева - Пътна полиция: Несъобразяване на скоростта с пътните условия, с атмосферните условия, с релефа на местността, съответно отнемането на предимство и разбира се неправилните маневри - това са трите бича на последните няколко години.

Във връзка с очакващия се натоварен трафика към морето и по границите, полицията съветва водачите добре да планират часа на тръгване, да не пътуват по обед и да не употребяват никакъв алкохол, дори и бира.

главен инспектор Мария Ботева - Пътна полиция: Препоръчвам на всички участници в движението по пътищата да запазват спокойствие, ако случайно попаднат в тапа. Да проверяват предварително за задръствания по маршрутите, по които планират да пътуват. Да се подсигурят с вода. Да правят по-чести почивки. Всички в автомобила да бъдат с поставени колани, а когато сте с мотоциклети, не забравяйте, че каската спасява живот.

Ще има засилени проверки по магистралите освен за скорост, и за нерегламентирано движение в аварийната лента.

По повод старта на новата учебна година от 1 септември пътната полиция стартира кампания - "Децата тръгват на училище, да ги пазим на пътя". Ще бъдат проверени районите на училищата и детските градини за състоянието на вертикалната и хоризонтална маркировка.

главен инспектор Мария Ботева - Пътна полиция: За да може да се подготвят и предпазни огради и пътни знаци, които поради някаква причина е било възможно през лятото да са били повредени или пък липсват такива, да се поставят нови.

Въпреки че все още зимата е далеч, от Пътната полиция съветват от рано да помислим за подготовката на автомобилите за студеното полугодие.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В Полша отбелязаха 80-ата годишнина от началото на Втората световна война
В Полша отбелязаха 80-ата годишнина от началото на Втората световна война
Интензивен беше трафикът по границата с Гърция
Интензивен беше трафикът по границата с Гърция