НОВИНИ

Започват мащабни ремонти на 48 учебни заведения в столицата

26 от тях ще бъдат цялостно ремонтирани по договора, който подписаха Министерството на регионалното развитие и общината, а други 22 са част от планираните летни ремонти в столицата. Сред предвидените за основен ремонт училищни сгради е и занемарената от 14 години стара постройка на 43-о училище.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:56, 08.07.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

В район "Илинден" ще бъдат цялостно ремонтирани 4 училища и 3 детски градини. Като най-значимият проект там е рушащата се красива постройка на бул. "Сливница", която съчетава възрожденска архитектура и сецесион.

Старата сграда на 43-о училище "Христо Смирненски" е едно от първите училища в София. От 2004 година обаче сградата е напълно неизползваема.

Иван Божилов, кмет на район Илинден: Това е една прекрасна сграда- ще стане. Тя и в момента е прекрасна, но в ужасяващ вид. Това е сграда, която е построена 1908 година, тогава са строени "Александър Невски", Народното събрание и други знакови сгради в София.

След ремонта в сградата отново ще влязат ученици. В новия корпус на 43 -о училище ще има и нов физкултурен салон.

Сергей Богачев, директор на 43 ОУ "Христо Смирненски": През тази година бяхме принудени да ограничим приема на ученици поради липса на база в основната сграда на училището. След това училището ще има възможност да се развива, да търси нови хоризонти.

Общо 63 милиона и половина ще бъдат изхарчени за реконструкцията на 26 училища и детски градини в София. От тях 58 са предоставена по оперативната програма „Региони в растеж" , а останалите са от бюджета на общината. Освен в район "Илинден", ремонти на учебни заведения ще има и в „Красна поляна" , „Надежда" и „Връбница".

Мария Минчева, директор дирекция "Образование" СО: Тези ремонти се извършват във всички райони на Столичната община, не само в централните райони, където се намират и елитните училища, така че новата образователна среда ще привлече и повече ученици в крайградските райони.

Част от проекта е и дългоочакваният ремонт и разширение на Френската гимназия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американски писател с книга как се оцелява в надбягването с бикове
Американски писател с книга как се оцелява в надбягването с бикове
Карадайъ: Толерантността, мирът и заедността нямат алтернатива
Карадайъ: Толерантността, мирът и заедността нямат алтернатива