Започват сериозни ремонти на пътищата по морето

Къде ще е натоварено и как ще стигаме до морето през лятото в активния сезон - предава репортерът на БНТ-Варна Нивелина Няголова.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Нивелина Няголова
08:11, 11.03.2018
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

След тежката зима вече текат спешни ремонти по цялата пътна мрежа във Варненска област, но те ще приключат до дни, предаде репоретрът на БНТ-Варна Нивелина Няголова. В активния сезон туристите лесно ще стигат до морето, но придвижването от Варна до Северните и Южните курорти може да се окаже истинско предизвикателство. Тази година усилията на Областно пътно управление във Варна ще бъдат насочени към магистрала Черно море, която е връзката между Варна и Бургас. Нейните осем километра и половина ще бъдат изцяло ремонтирани. На север пък рехабилитацията на пътната мрежа ще стига до граничния пункт Кардам.

;

През 2012 година между Варна и Албена се активизира най-голямото свлачище в областта. Тогава пукнатините по ската бяха на 50 метра от пътя. Шест години по-късно без никакви укрепителни дейности пукнатините са вече на по-малко от десет метра. В резултат на това пътят пропадна и периодично неравностите се запълват с асфалт.

Стоян Пасев, областен управител на Варна: Въпреки че спряхме тежкотоварните автомобили продължават автобусите между Албена и Златни пясъци, което е същото общо взето. Те са с не по-малка тежест от един товарен автомобил.

Ако пропадането продължи експертите предвиждат като крайна мярка в пика на сезона да затворят пътя.

Стоян Пасев, областен управител на Варна: Пътят, който е от Румъния до Бургас да бъде даден в червено на „Гугъл“ с друга дестинация. Тоест като влязат в България колите и като чукнат навигацията за дестинация Варна, им дава този участък. Идеята е да заобиколим участъка и да отклоним големия трафик на автомобили.
;

През тази година на магистрала Хемус не предстоят големи ремонти поне на територията на Варненска област, но на юг започват мащабни инфраструктурни проекти.

Румен Илиев, дир. На ОПУ-Варна: Автомагистрала Черно море-осем километра и половина, след това пътищата, които са важни за местните Девня-Суворово, Девня-Ветрино.

Част от магистрала Черно море е виадукта „Звездица", чийто ремонт започна още миналата година. Рехабилитацията на съоръжението продължава и през тази.

Румен Илиев, дир. На ОПУ-Варна: Там почваме основния ремонт. Те са 400 метра от едната и от другата страна с пълен ремонт на осемте фуги с хидроизолацията, с нова ограничителна система.

За румънските туристи, които влизат у нас през граничен пункт Кардам също ще има неудобства.

Румен Илиев, дир. На ОПУ-Варна: Около 30 километра е пътя от Кардам, който идва през Добрич за Варна и който е свързан с всички туристи от Румъния. И имаме 30 километра по другите два ЛОТ-а, по които работим. Това е от Старо Оряхово до Провадия.
;

От пътната агенция са категорични, че ще се опитат да сведат до минимум неудобствата за водачите, но призовават за повече внимание по време на път.

През тази година предстои да стартира и поредния етап от ремонта на Аспаруховия мост, който беше отлаган заради други инфраструктурни проекти в близост до съоръжението. Дали ще започне сега през пролетта или през есента от пътната агенция не уточняват. Това, което трябва да направят всички, които са избрали да почиват на родното Черноморие, е да се въоръжат с търпение.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Продължава разследването за натравянето на бившия руски шпионин и дъщеря му
Продължава разследването за натравянето на бившия руски шпионин и дъщеря му
Тръмп постави условия за налагането на мита върху стомана и алуминий
Тръмп постави условия за налагането на мита върху стомана и алуминий