НОВИНИ

Засадиха лирово дърво до НДК в памет на хората, спасили човешки живот

От днес лирово дърво близо до НДК ще напомня за хората, които са дарили органите си и с това са спасили човешки животи.Вижте повече от репортера ни Цанка Николова.

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:40, 11.11.2019
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

В знак на признателност към хората, спасили човешки животи с даряване на органи, но и с благодарност към техните близки, взели трудното решение, каква е символиката на дървото разказва зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването: "Със символа на това лирово дърво се надявам, че то ще бъде символ на кампанията, която сега започва - да дарим живот на хората, които имат нужда. Още веднъж огромно благодаря на близките на починалите".

Ето какво споделя Наталия Маева, преживяла трансплантация.

Наталия Маева, Национална пациентска организация: "Като човек, който е преживял трансплантация и живее благодарение на донора си, който не познавам и съм благодарна всеки ден, за мен това е символ на живота и неслучайно на табелата сме записали "защото сме живи".

Листата на лировото дърво наподобяват сърце, а цветовете му напомнят лотус, който е един от символите на творението, раждането и слънцето като източник на живота. А инициативата е част от кампанията в подкрепа на донорството и трансплантацията "Да, за живот".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В четвъртък ВСС отново ще гласува за Иван Гешев
В четвъртък ВСС отново ще гласува за Иван Гешев
Кметът на Несебър полага клетва с белезници
Кметът на Несебър полага клетва с белезници