НОВИНИ

Премиерът инспектира напредъка по изграждането на газовата връзка с Гърция

Премиерът Бойко Борисов заедно с енергийния министър Теменужка Петкова проверяват напредъка на строителните дейности по изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България.Вижте повече от прякото включване на Цветелина Катанска

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:03, 11.11.2019
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Преди минути приключи проверката на премиера Бойко Борисов. На място освен енергийният министър Теменужка Петкова и шефът на КЕВР Иван Иванов, дойдоха посланиците на САЩ, Азербайджан и Гърция.

Това, което беше важно от самото начало, е трасето. То е над 180 км като по-голяма част се намира на българска територия. Ще свързва гръцкия град Комотини със Стара Загора.

Премиерът Бойко Борисов на няколко пъти наблегна на факта, че България осигурява и по-голяма част от финансирането на проекта - близо 500 млн. лв.

Изпълнител са две гръцки компании, те ще построят трасето и доставят тръбите. Доставчикът на тръбите е компания, която оперира в България.

Идеята да бъде изграден газопровод между Комотини и Стара Загора е от 2009 г. Строителството обаче започна през пролетта на тази година. Целта е чрез тази тръба да бъде извършена диверсификация на доставките на природен газ в България. До този момент страната ни има договорени доставки от Азербайджан с азерската държавна компания, от където да идват близо 1 мрлд. кубични метра природен газ. Освен това са договорени известни количества и от американски доставчик.

Именно тази тръба се очаква да свърже България с трансадриатическия газопровод, по който ще идва газ от Азербайджан за Централна Европа.

Премиерът Бойко Борисов днес изтъкна и голямото значение, което се отдава по време на изграждането на проекта на археологическите разкопки. На място са дадени близо 5 млн. лева, за да бъдат спасени находки

Бойко Борисов, министър-председател: Интерконекторната връзка, за да се изгради първо трябва да се направи археологията, да се извадят артефактите, за да отидат в българските музеи и чак тогава, защото ние първо пазим археологията, природата и след това строим. С всичката благодарност към екипите, които работеха тук, това е селище на 4 хиляди години, на по 7 хиляди години.

Капацитетът на новата тръба е 3 млрд. куб. метра с възможност да бъде разширен до 5 млрд. Новото съоръжение ще бъде и основната алтернатива за доставка на газ, различен от руския. До този момент са договорени количества от Азербайджан и САЩ. Тръбата трябва да бъде завършена до есента на следващата година.

Бойко Борисов: Догодина ние ще можем да кажем на българите "Вие нямате никаква зависимост, може да доставите газ от всякъде и никой не може да ви спре парното".
Газовият хъб "Балкан" и това, което правим като газова борса, ще даде възможност не да подменяме един с друг източник, а за конкуренция. Този, който докара именно за българските граждани, българската икономика и индустрия по евтин газ, да можеш да си купиш по-евтиния газ. Нека да има конкуренция.
Херо Мустафа, посланик на САЩ в България: Както каза премиерът Борисов, този проект е много важен за диверсификацията и енергийната сигурност и енергийната сигурност е национална сигурност.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Несебър полага клетва с белезници
Кметът на Несебър полага клетва с белезници
Проверяват закритите басейни, всяка втора проба е с хлор над нормата
Проверяват закритите басейни, всяка втора проба е с хлор над нормата