Защо все още не работи депото за отпадъци край село Бучино?

Депо за отпадъци, открито преди 5 месеца за 17 млн. лв. все още не работи. То се намира край благоевградското село Бучино и трябва да обслужва пет общини в региона.

от Д. Чавдарова, И. Николова
20:22, 17.02.2020
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

До края на годината трябва да бъде завършен и вторият етап от изграждането на новото депо, а именно монтирането на компостираща инсталация, която ще струва 12 млн. лв. и ще бъде финансирана с европейски средства.

Новото депо продължава да не работи, защото процедурата по избор на негов оператор беше спряна от община Благоевград. Избраният оператор обжалва решението пред Комисията за защита от конкуренцията и от там се произнесоха, че спирането на процедурата е незаконосъобразно.

Ясен Попвасилев, зам.-кмет на община Благоевград: Ще се вземе решение за по-нататъшни действия - дали ще се обжалва във ВАС или пък ще се подпише договорът.

Заради липсата на работещо депо петте общини - Благоевград, Симитли, Кочериново, Рила и Бобошево са принудени да извозват отпадъците си до други сметища. Транспортирането на всеки тон боклук от Благоевград до Костинброд, струва на общината над 200 лв.

Ясен Попвасилев, зам. кмет на община Благоевград: Необходимите средства в годишен размер са 4 млн. 354 000 лв. за извозването и депонирането на отпадъка.

Хората от село Бучино се надяват да се ремонтира и пътя между депото и населено място. Според тях той е тесен, а това е може да е причина за чести катастрофи, когато започнат да се движат камионите, превозващи отпадъци.

До 2023 година трябва да бъде завършен и последният - трети етап от новото дето. Предвижда се да бъде изградена модерна анаеробна инсталация за разделно събраните отпадъци.

Една от петте общини, включени в проекта за новото депо край благоевградското село Бучино - община Симитли от няколко дни започна да извозва битовите си отпадъци в депото на Разлог. Това, обаче е временно решение и от кметството в Разлог при превишаване на лимита на битовите отпадъци могат да прекратят договора.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отклонения за тежки метали след замърсяването на реките Юговска и Чепеларска
Отклонения за тежки метали след замърсяването на реките Юговска и Чепеларска
Повдигнаха обвинения на задържаните при спецакцията в Чирпан и Стара Загора
Повдигнаха обвинения на задържаните при спецакцията в Чирпан и Стара Загора