Засилени проверки на Агенцията по храните в магазините за риба преди Никулден

Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ извършва засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси, в които се предлагат риба и рибни продукти в цялата страна, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

от БТА
12:37, 01.12.2017
Чете се за: 00:41 мин.
Още
засилени проверки агенцията храните магазините риба никулден

Тематичните проверки са свързани с Никулден и засиленото предлагане и търсене на храни за празника, и се извършват съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите. Целта е да се гарантира безопасността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни търговци за злоупотреби, се посочва в съобщението.

При проверките инспекторите ще следят за регистрацията на обектите, наличие на документи за произход и безопасност на рибата, спазване на срокове и условия на съхранение, съответствие с изискванията за етикетиране съответствие на сградов фонд и оборудване с действащото законодателство в областта на храните, наличие на системи за управление безопасността на храните или процедури основани на тях и други.

През 2016 г. при извънредни проверки за Никулден са издадени 20 предписания и са съставени 4 акта за установяване на административно нарушение. Общото количество на бракуваната риба е 255 килограма. Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време, съветват от БАБХ потребителите, които купуват прясна риба.

Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кризисен щаб в Пазарджик заради очакваните валежи от дъжд
Кризисен щаб в Пазарджик заради очакваните валежи от дъжд
Хотелите в Банско пълни за предстоящите празници
Хотелите в Банско пълни за предстоящите празници