НОВИНИ

Завинаги на 20

Как едно 20-годишно момче може да остави ярка следа, дори за толкова малко време на този свят?

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
11:30, 30.05.2016
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Нелеп инцидент сложи край на живота на талантливия Александър Първанов, студент във филмовия институт “Лий Страсберг”. На негово име беше основана стипендия за талантливи деца. В петък беше представена и книгата “В полет”, посветена на момчето.

;

С раждането си всеки един от нас оставя следи. Спомени в семейството, училището, близките. Понякога тези следи избледняват, но има едни хора, които оставят толкова големи следи, че за тях хората си спомнят дълго. Като Александър, който остава завинаги на 20. Мечтае да израсне като велик актьор. С отличен успех завършва световноизвестната Терезианска академия във Виена, където се обучава от десетгодишен. Следва театралният и филмов институт “Лий Страсберг” в Ню Йорк. Място, изградило поколения звезди, сред които Ал Пачино, Мерилин Монро, Робърт де Ниро, Скарлет Йохансон, Ума Търман. Място, където Александър Първанов остава отворена врата и след себе си. Завинаги.

Малина Първанова, майка на Алекс: “В момента, в който влязохме във фоайето на училището, стори ми се като “кошер”, пчелен кошер. И си казах: “Защо моето момче е успяло да очарова толкова много тези хора? С какво право съм посрещана по този начин, той ми отвори тази врата”. Това е може би, благодарение на неговата любов и всеотдайност към сцената, смелото и добро сърце.”
;

Преди дни в академия “Лий Страсберг” майката на Александър, близки и приятели представиха книгата, която му посветиха – “В полет”. Между кориците са събрани любовта му към живота, желанието му за свобода, талантът му да прониква в сърцата на ималите щастие да го познават. Полиграфическото изпълнение на книгата е изключително сложно, съвсем в унисон с характера на Александър.

Бойка Башлиева, сдружение “Изкуството на Алекс”: “Книгата е различна, защото и той е различен, трябваше да бъдат показани всички пластове, които той крие. Затова и книгата трябваше да има толкова много елементи и различни послания, защото това е самият той. Иначе трябваше да откраднем нещо от него, а ние искахме да го покажем такъв, каквото той е бил.”

На представянето на книгата в София бяха показани кадри и от премиерата в Ню Йорк. “В полет” се казва и проектът за майсторски актьорски клас, който ще започне през следващата година във Виена, а Академия “Лий Страсберг” вече основа стипендия на името на Алекс.

Малина Първанова, майка на Алек: “Стипендията ще направи възможно всяко едно от тези деца, които участват в тези мастеркласове, от следващата година смятаме да ги започнем, едно от тези деца – момиче или момче, което преподавателите изберат за най-добро ще учи там – в академията на “Лий Страсберг” в Ню Йорк.”

Проектът ще помага на талантливи млади творци да продължат по стъпките на Александър. Ще имат възможността да изминат целия път. Стъпки към голямата сцена. Място, на което малцина са призвани да предават послания за смисъла на човешкия живот. Нещо, на което Алекс ни научи. “В полет” е още един урок и за това, че ако имаш голямо сърце и следваш мечтите си, можеш да оставиш следа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варна в топ 10 на предпочитани туристически дестинации
Варна в топ 10 на предпочитани туристически дестинации
Пътни такси за автомобилите в Гърция от юни
Пътни такси за автомобилите в Гърция от юни