НОВИНИ

Земетресение със сила 4 по Рихтер беше регистрирано в района на Своге

Земетресение със сила от 4 по скалата на Рихтер е било регистрирано тази сутрин на територията на България, казаха от сеизмологичния институт на БАН. Трусът е станал в 06:54 часа и е усетено най-много в района на София.

bnt avatar logo
от БТА
08:00, 11.11.2017 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Трусът е регистриран на около 30 километра северно от София, в района на Своге на дълбочина - 17 км. От Европейския сеизмологичен център определят силата на труса като 3,9 по Рихтер с дълбочина 2 километра.

В Контактния център на Столична община не са получавани сигнали за щети във връзка със земетресението, регистрирано край Своге тази сутрин.

;

Оценките и прогнозите на сеизмолозите за потенциала на района на Своге са, че той не е силно сеизмоопасен и не се очакват трусове, които да застрашават живота на хората. Това коментира проф. Емил Ботев, ръководител на департамента "Сеизмология" към Института по геофизика, геодезия и география към БАН.

Той допълни, че не само по сеизмични данни, но и по други данни в исторически план, в района няма по-силни земетресения от това, регистрирано през 1980 г., със среден магнитуд 4,1 по Рихтер и с максимални оценки 4,4 в някои сеизмични станции. Ботев обобщи, че данните не позволяват да се говори, че районът е много силно сеизмоопасен и може да има земетресения, които да застрашават живота на хората.

Сеизмологът допълни, че това огнище не е характерно с поредици значими следтрусове и засега няма данни за следващи, макар и много по-слаби земетресения. По принцип очакването е, че ако се случват такива, то те трябва да са значително по-слаби от регистрираното тази сутрин със среден магнитуд около 4 по Рихтер, отбеляза Ботев.

За днешното земетресение със сигурност се знае, че няма сериозни въздействия върху инфраструктурата, каза сеизмологът. Ботев допълни, че земетресението през 1980 г., макар и по-силно, също не е имало сериозни въздействия върху сградите, живота и здравето на хората.

Той припомни, че земетресенията с магнитуд между 4 и 5 се наричат слаби в квалификацията, защото не водят до сериозни въздействия. С магнитуд между 5 и 6 са умерено силни, каквото беше земетресението в Перник, а земетресенията с магнитуд над 6 са силни, защото задължително водят до по-сериозни въздействия върху инфраструктурата, здравето и живота на хората.

В отговор на въпрос защо има различна информация за силата на днешното земетресение, Ботев уточни, че първоначално подборът на сеизмични станции от автоматичната програма е бил такъв, че е дал средно решение 3,4 по Рихтер, но по-късно излиза средната оценка от 4 по Рихтер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очакванията за Коледните и Новогодишните празници
Очакванията за Коледните и Новогодишните празници
Само 37 % от активното население в ЕС имат основни цифрови умения
Само 37 % от активното население в ЕС имат основни цифрови умения